BUTKOVIĆ U ZADRU Do ljeta gotova 4. faza radova obnove rive, a grad dobiva spoj na čvor Zadar 1

ZADAR – Ministar mora, prometa i infrastrukture obilazi danas Zadar, gdje mu je ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić kazao da se radovi na prvoj, drugoj i četvrtoj fazi obnove zadarske rive koji se izvode na potezu od Foše do Morskih orgulja, planiraju završiti do ljeta. Butković je obećao i spajanje Grada Zadra s autocestom na čvoru Zadar 1, a najavio je i neke nove infrastrukturne projekte luka na području županije.

– Plan je prve dvije faze radova na zadarskoj rivi od Foše do gata, završiti do ljeta kako bi počeli s popločavanjem. Tijekom ovih faza izgradit će se novi obalni zid, a potom ćemo odmah nastaviti i s radovima na četvrtoj fazi, od gata do Morskih orgulja. U produženje gata i njegovu obnovu krenut ćemo nakon završetka sezone – kazao je Robert Škifić.

– Jutros smo u Zadru održali operativni sastanak sa županom Longinom i gradonačelnikom Dukićem na temu infrastrukturnih projekata u Zadarskoj županiji. Cilj nam je što prije krenuti u pripremu i realizaciju svih projekata a najznačajniji među njima su svakako spoj Grada Zadra s autocestom na Zadar 1, tu je i projekt dodatnog spoja sa Zračnom lukom Zadar kao i projekt razvoja zračne luke koji ćemo realizirati kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti – kazao je ministar Oleg Butković i najavio nove projekte:

– Pripremamo i dogovaramo novo financiranje, što kroz financijsku perspektivu, što kroz Nacionalni program oporavka, i tu idemo s lukama Preko i Biograd. Naravno s novim lukama koje će imati spremnu dokumentaciju za financiranje u novoj perspektivi. Uz trentutne investicije u lučku infrastrukturu poput luke Tkon i luke Sali, trenutno se odvijaju intezivni radovi na projektu rekonstrukcije i izgradnje lučke infrastrukture na području samog Poluotoka u Zadru – poručio je Butković.

Upitan o izgradnji mosta za Pašman, Butković je rekao kako je ministarstvo pomoglo općini Pašman u financiranju početne dokumentacije studije te istaknuo kako je riječ o velikom projektu od nekoliko faza koje imaju svoj slijed te da projekt ide dalje.

D.G.