Butković u Splitu "Tri vrlo važna projekta za brži pristup lukama u Splitsko-dalmatinskoj županiji"

ŠIBENIK - Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u srijedu, 27. rujna 2023. godine u Solinu gdje je sudjelovao na početnoj konferenciji i predstavljanju tri projekta Županijske uprave za ceste Split.

Cilj je izgradnja prometnica za pristup lukama i povećanje kvalitete prometne povezanosti na otocima, a koji se sufinanciraju europskim sredstvima putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Predstavljeni projekti ŽUC-a Split odnose se na rekonstrukciju županijskih cesta u gradu Trogiru i na otoku Braču, kao i na izgradnju obilaznice na otoku Šolti.  

- Svi ovi projekti se najvećim dijelom financiraju iz Kohezijskog fonda, odnosno iz nacionalnog programa ulaganja u luke - izjavio je Oleg Butković dodavši kako se sufinanciranjem izgradnje ovih lokalnih cesta želi osigurati brži i lakši pristup lukama te istodobno povećati kvaliteta prometne povezanosti na otocima i priobalju.

Podsjetivši na realizirani projekt povezivanja Pučišća, ukupno vrijedan 8 milijuna eura, potpredsjednik Vlade i ministar Butković istaknuo je kako, uz nova dva projekta vrijedna 4,5 milijuna eura, dolazimo do ukupnog iznosa od  12,5 milijuna eura investicija Županijske uprave za ceste.

- Osim ovih ulaganja, treba napomenuti da je ovo samo djelić onoga što se trenutno ulaže u Splitsko-dalmatinsku županiju, budući da su ukupna ulaganja u cestovnu infrastrukturu na području cijele županije dosegnula 167 milijuna eur -  naglasio je Butković istaknuvši kako je glavni preduvjet osiguranja povezanosti na otocima upravo dobra i kvalitetna povezanost s lukom, a to ovakvi projekti omogućavaju.

Graditelji Pelješkog mosta probit će tunel Kozjak

Predstavnici Hrvatskih cesta i kineske tvrtke China Road and Bridge Corporation potpisali su u srijedu u Splitu ugovor za projekt spojne ceste čvor Vučevica na autocesti A1 - čvor na državnoj cesti DC8, koji uključuje i izgradnju tunela Kozjak, a ugovor je vrijedan 74,6 milijuna eura (bez PDV-a).

Ponuda kineske kompanije, koja je gradila i Pelješki most, odabrana je kao ekonomski najpovoljnija na javnom natječaju za izgradnju spojne ceste Vučevica na autocesti A1 - čvor na državnoj cesti D8, čija je ukupna dužina 6,85 kilometara, što obuhvaća tunel Kozjak, dug 2,5 kilometra, i cestu prema Jadranskoj magistrali dugu oko 4,3 kilometra.

Radovi na izgradnji tunela Kozjak trebali bi početi za nekoliko mjeseci, a rok za izgradnju je 36 mjeseci, istaknuto je na potpisivanju.

- U Splitu je danas potpisan ugovor za izgradnju tunela Kozjak i priključak na državnu cestu D8, kojim nastavljamo izgradnju projekta Novog ulaza u Split. Ovime se kreće u rješavanje značajnog  pravca koji će pomoći boljem funkcioniranju i sigurnijem prometovanju u Splitu - kazao je ministar Oleg Butković.

D.G.