BUTKOVIĆ U SOLINU Kreće rekonstrukcija drugog najprometnijeg križanja u Hrvatskoj

SOLIN – Ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković u ponedjeljak, 24. siječnja, sudjelovao je u Solinu na uvođenju izvođača u posao na projektu rekonstrukcije raskrižja “Širina”. Riječ je o jednom od najprometnijih križanja u Hrvatskoj, a nalazi se na državnoj cesti DC8 na pravcu iz Kaštela prema Splitu u gradu Solinu.

– Nakon realizacije radova na Istočnoj rampi, u izvođenju su radovi na Zapadnoj rampi koje ćemo kasnije obići, a danas je uvođenje u posao izvođača radova i na ovom dijelu Širine, projektu koji je vrijedan oko 140 milijuna kuna bez PDV-a – rekao je Oleg Butković novinarima i pojasnio kako je tome prethodilo dobivanje građevinske dozvole i potpisivanje Ugovora s izvođačima radova prošle godine.

Foto: MMPI

– S tim će se projektom u tri koraka završiti bitno prometno rješavanje i smanjenje gužvi koje su bile prisutne na ovom ulasku u Split, na raskrižju koje je po frekvenciji jedno od najprometnijih u cijeloj Republici Hrvatskoj – zaključio je ministar.

Naime, križanje DC8 s rijekom Jadro koju prelazi s dva mosta (Stari i Novi Jadro) formirano je u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća, a zbog čega već dugi niz godina zahtjeva temeljitu rekonstrukciju, osobito zbog činjenice da predstavlja drugo najprometnije križanje u Hrvatskoj. Preko ovog križanja prolazi gotovo cjelokupni promet iz pravca Kaštela prema Splitu i obratno te promet iz smjera Klisa prema Splitu, kao i lokalni gradski promet.

Foto: MMPI

Ministar Butković je izrazio zadovoljstvo i zahvalio Hrvatskim cestama koje uspješno ugovaraju i provode projekte koji su bitni za Grad Split te se osvrnuo i na dinamiku projekta Novog ulaza u Split.

– Za petnaest do dvadeset dana potpisat ćemo ugovor i za pristupnu cestu koja ide na novi ulaz u Grad Split – rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture dodavši da je izabran izvoditelj radova za tu dionicu.

– Nakon toga, budući znate da je za tunel Kozjak, za spoj na D8, raspisan natječaj, sredinom ožujka je otvaranje ponuda tako da ćemo vrlo brzo i vjerujem, do početka turističke sezone, imati izabranog izvođača za taj ključan, još jedan infrastrukturni, prometni projekt za Grad Split – zaključio je Butković.

Foto: MMPI

Uz ministra mora, prometa i infrastrukture uvođenju izvođača u posao prisustvovali su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević te predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, koji su zajedno s ministrom, obišli i radove na “Zapadnoj rampi”. Raskrižje Ulice Zbora narodne garde (D8) i Ulice Domovinskog rata (D433) jedno je od kritičnih prometnih lokacija na području Splita, a poboljšanje prometnog stanja na ovom raskrižju riješit će se izgradnjom rampe, odnosno, preusmjeravanjem vozila koja se kreću od sjevera prema jugu na gornji denivelirani kolnik D8. Izvođač radova uveden je u posao u rujnu prošle godine te je već i izgradnja privremene rampe, u režimu privremene regulacije prometa, u praksi pokazala značajno prometno poboljšanje.

I.B.