Butković: "U prometnu infrastrukturu trenutno se ulaže tri i pol milijarde eura"

U prometnu infrastrukturu trenutačno se ulaže tri i pol milijarde eura, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, na otvaranju kongresa Hrvatskog društva za ceste i željeznice Via Vita.
Taj investicijski ciklus dominantno financiran iz europskih fondova, dodao je.

- To su velika ulaganja koja su jedan od generatora gospodarskih aktivnosti ponajprije u građevinskom sektoru, ali i popratnim djelatnostima. Možemo biti zadovoljni jer se tih 3,5 milijarde eura odnose uglavnom na gradnju cesta i željeznica, koje ostaju najveći izazov - kazao je Butković.

Sljedećih deset godina obilježit će ulaganja u željeznicu

Stoga će, prema njegovim riječima, sljedećih deset godina obilježiti upravo ulaganja u željeznicu.

- U modernizaciju željezničke infrastrukture već sada ulažemo više od milijardu eura, no ta ulaganja do 2030. godine trebala bi iznositi do šest milijardi - rekao je.

Najavio je da će Vlada i ministarstva učinit sve da provedba tih velikih infrastrukturnih prometnih projekata ide što brže.

Prioriteti u unaprjeđenju cestovne infrastrukture

Što se tiče cesta, nakon Pelješkog mosta i probijanja druge cijevi tunela Učka, prioritet je dovršetak koridora prema Mađarskoj, autocesta prema Sisku i gradnja jadransko-jonskog koridora za koju je osigurano 1,5 milijardi eura te autoceste Križišće-Žuta Lokva i Metković-Dubrovnik, rekao je Butković.

Dodao je kako je u planu je i niz brzih cesta u kontinentalnom djelu Hrvatske.

- U Istri ćemo završiti istarski ipsilon. Razgovaramo o tome da autocesta od ipsilona pređe u iks i da se dio od Kanfanara prema Labinu spoji također autocestom - poručio je Butković.

Odgovarajući na pitanje novinara rekao je kako se do sada u Istri nije moglo istovremeno graditi u autocestu i željeznicu jer Hrvatska nije tako snažna financijski i gospodarski paralelno to odraditi.

Hrvatsko društvo za ceste i željeznice Via Vita redovitom organizacijom kongresa već više desetljeća okuplja stručnjake i zainteresiranu javnost raspravama, okruglim stolovima i predavanjima s temama vezanim uz cestovno povezivanje.

Ove godine kongres je okupio oko 400 sudionika, a moto je "Godina velikih promjena".

A.B.