Butković: "U promet je pušten jedan od najznačajnijih projekata na obilaznici Rijeke, koja će sad biti još povezanija"

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nazočio je u ponedjeljak, 6. studenoga 2023. godine puštanju u promet čvora Trinajstići na autocesti A7, značajnog projekta koji će stanovnicima Općine Matulji i Grada Kastva omogućiti kvalitetnije i brže povezivanje s centrom Rijeke, riječkom zaobilaznicom, a samim time i lakši izlaz na mrežu autocesta.

- Danas smo ovdje na službenom otvaranju čvora Trinajstići, jednog značajnog projekta na obilaznici Rijeke, projekta koji je počeo prije nekoliko godina. Inicijativa je došla iz same općine i onda smo, naravno u suradnji sa Hrvatskim autocestama, tada još Autocestom Rijeka – Zagreb, krenuli u projektiranje i u realizaciju ovog projekta čija je vrijednost negdje oko 5,6 milijuna eura - izjavio je povodom puštanja u promet potpredsjednik Vlade i ministar Butković zahvalivši Hrvatskim autocestama i predsjedniku Uprave te izvođačima i projektantima na realizaciji ovog projekta.

- Zahvaljujem se Općini Matulji koji su bili uključeni cijelo vrijeme u realizaciju. Mislim da je suradnja između općine i Hrvatskih autocesta solidna - nastavio je Butković dodavši kako je u pripremi i u sljedećoj godini projektna dokumentacija za čvor Miklavija.

- Mi ćemo nakon ovoga sudjelovati, u prisustvu gradonačelnika Rijeke, isto tako na još jednom početku radova na čvoru Orehovica koji je nešto više u iznosu, oko 7 milijuna eura - istaknuo je Butković te dodao kako će na navedenom čvoru danas biti uvođenje u posao i za 18 mjeseci bi trebao biti gotov dograđeni, prošireni čvor Orehovica.

- Paralelno s time Hrvatske autoceste rade na čvoru Kozala. Priprema se dokumentacija, tako ćemo imati u sljedećoj godini realizaciju i čvora Kozala - pojasnio je Butković istaknuvši svoje zadovoljstvo što se nastavljaju ulaganja u prometnu infrastrukturu, ne samo na području Rijeke i Primorsko-goranske županije, nego i u cijeloj Hrvatskoj.

Nakon puštanja u promet čvora Trinajstići, potpredsjednik Vlade i ministar Butković nazočio je uvođenju u posao izvođača radova na projektu dogradnje čvora Orehovica na autocesti A6, a  radovi se odnose na izgradnju druge i treće faze rekonstrukcije i dogradnje čvora što obuhvaća rekonstrukciju lokalnog izlaza s autoceste A6 na Ulicu F. Račkog i lokalnog izlaza s Ulice F. Račkog na autocestu A7 smjer čvor Škurinje (Faza II.) i izgradnju ulazne rampe iz Ulice F. Račkog na autocestu A6 smjer Zagreb te rekonstrukciju nerazvrstane ceste – Ulica Put pod Rebar (Faza III.). Uz građevinske radove na rekonstrukciji i dogradnji prometnih površina čvora, projekt obuhvaća i izgradnju novih te izmještanje i zaštitu postojećih instalacija – izgradnju i izmještanje instalacija oborinske odvodnje, izmještanje elektroenergetskih instalacija i elektroničke komunikacijske infrastrukture, kao i izmještanje i izgradnju javne rasvjete te projekt prometne signalizacije i opreme i zaštite od buke.

Foto: Fiuman.hr

Uz potpredsjednika vlade i ministra Butkovića, puštanju u promet čvora Trinajstići i uvođenju u posao na čvoru Orehovica nazočili su i riječki gradonačelnik Marko Filipović, gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan, načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela te drugi, prenosi Fiuman.hr.

I.B.