Butković obišao infrastrukturne projekte u Šibeniku: “U planu je žičara, a cestovni ulazi u grad će se rasteretiti”

ŠIBENIK – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, u pratnji direktora Hrvatskih cesta Josipa Škorića, boravio je danas u Šibeniku gdje je održao radni sastanak s gradonačelnikom Željkom Burićem i županom Goranom Paukom. Na sastanku se razgovaralo o prometnim projektima koji se provode ili su u fazi pripreme na području Šibenika i Šibensko-kninske županije. Jedan od njih je izgradnja čvora Rokići kojeg je ministar, u pratnji gradonačelnika i župana sa suradnicima, po završetku sastanka i obišao.

– Razgovarali smo o čitavom nizu projekata i prometnih rješenja, a koja se uglavnom tiču rasterećenja državne ceste D-8 kao što su čvor Njivice 1, Njivice 2 te čvor Mandalina. Hrvatske ceste pripremaju navedene projekte te su u postupku rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Dotaknuli smo se i projekta spajanja Poda na autocestu za koji je ishodovana lokacijska dozvola, a natječaj će biti raspisan iduće godine. Također smo otvorili temu izgradnje žičara na području grada Šibenika koja bi se mogla financirati od strane europskih fondova posredstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture – kazao je ministar Butković.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić zahvalio se ministru i Hrvatskim cestama na sjajnoj suradnji koja je rezultirala izgradnjom čvora Meterize te realizacijom čvora Rokići.

– Otvorili smo novu priču s obzirom na financijsku omotnicu 2021.- 2027. , u sklopu projekta “Zelena Europa”, gdje bi Grad mogao prijaviti projekt žičara kao alternativni horizontalni gradski prijevoz . Isto tako smo se dotaknuli, s obzirom da slijedi rekonstrukcija Ulice Matije Gupca, projekta šibenske vertikale, odnosno kako riješiti otkup zemljišta i financijsku konstrukciju kako bi realizacijom i tog projekta velike gradske četvrti Šubićevac i Meterize dobile izravno kretanje prema centru grada – poručio je gradonačelnik Burić.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk istaknuo je kako je tijekom sastanka postignuta suglasnost oko svih projekata, a razgovaralo se i o drniškoj obilaznici za koju je započeo proces izvlaštenja, a početak gradnje može se očekivati tijekom 2021. godine. Aktualizirana je tema cestovnog spoja Vrpolja prema Rogoznici i Marini te je dogovoren nastavak predradnji koje prethode projektu.

Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić podsjetio je kako su radovi na čvoru Rokići započeli u kolovozu ove godine,  a vrijedni su 25 milijuna kuna. Završetak radova predviđen je u kolovozu 2021. godine.

– Nadamo se da će biti gotovi i prije turističke sezone, no važno je što radovi ne utječu na protočnost glavnih prometnih pravaca Šibenika. Realizacijom projekta će se utjecati na povezivanje ovog dijela grada sa samim centrom, a osim toga riješit će se i najranjiviji dio u prometu, sigurnost pješaka, izgradnjom tri pješačka pothodnika – zaključio je Škorić.

D.G.