BUTKOVIĆ NA LOŠINJU Rekonstrukcija ceste prema Osoru gotova do sezone 2022.

MALI LOŠINJ – Ministar Oleg Butković sa suradnicima posjetio je Mali Lošinj kako bi obišao radove na dionici državne ceste D100 Osor – Nerezine, te kako bi održao sastanak sa mještanima otoka Ilovika na temu prometne povezanosti za vrijeme izvođenja radova na dogradnji luke Mrtvaška.

Podsjetimo, riječ je o najvažnijoj otočnoj prometnici na kojoj su u tijeku radovi vrijedni 46,6 milijuna kuna. Radovi se izvode na ukupno 2,5 kilometara ceste. U rekonstrukciju prometnice Hrvatske ceste ulažu 25 milijuna kuna, Komunalno društvo Vodoopskrba i odvodnja Cres – Lošinj dodatnih 11 milijuna kuna, Grad Mali Lošinj u javnu rasvjetu ulaže 830 tisuća kuna, dok HEP u elektroenergetske radove investira 445 tisuća kuna.

Foto: MPPI

Grad Mali Lošinj je izdvojio sredstva i izradio projektnu dokumentaciju za buduću 10 kilometara dugu cestu prema Mrtvaškoj koja se spaja na rotor prema Velom Lošinju i prati sadašnju trasu, a navedena cesta je prošli tjedan prekategorizirana u državnu i nosi naziv D130. Završetkom radova na dionici ukupna širina prometnice više će se nego udvostručiti, sa pet na dvanaest metara. Osim toga, izgradit će se i pješačke te biciklističke staze. Sukladno planovima radovi na cesti trebali bi biti završeni do početka turističke sezone 2022. godine.

Ukupna vrijednost projekta dogradnje luke Mrtvaška iznosi 81,5 milijuna kuna i najveća je investicija u luke na području Primorsko goranske županije, a pridoda li se tome i planirana vrijednost projekta rekonstrukcije prometnice do luke Mrtvaška od 150 milijuna kuna, ukupan iznos je cca 230 milijuna kuna i time se svrstava u najveće takve projekte na području čitave RH.

Foto: MPPI

– Završetkom radova na ovoj dionici završava se rekonstrukcija državne ceste DC100 na otoku Lošinju. Preostaje nam još rekonstrukcija ceste na sjevernom dijelu otoka Cresa, kod Porozine, u duljini od šest kilometara – istaknuo je ministar Oleg Butković te dodao kako je tijekom prošlog tjedna donesena i odluka o prekategorizaciji nastavka ceste preko grada Lošinja u državnu, tako da će se i taj dio uskoro rekonstruirati.

Dogovor sa stanovnicima Ilovika

Nakon obilaska radova ministar se u Malom Lošinju sastao s predstavnicima mjesnog odbora otoka Ilovika, koji su izrazili nezadovoljstvo predloženim rješenjima povezivanja njihova otoka s Lošinjem tijekom sljedeće dvije godine koliko bi trebali trajati radovi na rekonstrukciji luke Mrtvaška. Za vrijeme trajanja radova brodska linija bi Ilovik trebala povezivati s Lošinjem preko luka u Malom ili Velom Lošinju, čime bi se putovanje višestruko odužilo i uzrokovalo kašnjenja djece na nastavu u Malom Lošinju te onemogućilo dolaske učiteljice u područnu školu Ilovik.

Ministar Butković je, nakon sastanka sa stanovnicima Ilovika, izjavio kako je postignut dogovor kojim će se, za vrijeme trajanja radova, omogućiti pristajanje brodova s otoka u luci Mrtvaška, ali da će o detaljima postignutog rješenja svi biti naknadno i pravovremeno obaviješteni.Podsjetimo, kako je izgradnja, odnosno rekonstrukcija luke Mrtvaška jedan od najvećih projekata ulaganja u luke na Jadranu, u koji se ulaže 81 milijun kuna, od čega je 85 posto osigurano iz bespovratnih europskih sredstava, a 15 posto iz Državnog proračuna.

D.G.