BUTKOVIĆ: “Jadrolinija na 60 posto prometa, cestarine ne poskupljuju, uvodi se beskontaktno plaćanje”

Vlada će nastaviti s mjerama koje su bile prisutne od početka covida, većina prijevozničkih tvrtki, bilo državnih ili u privatnom vlasništvu, imala je velike probleme, kako u zračnom prometu koji je zaustavljen, tako i u linijskom i pomorskom… Jadrolinija je na 60 posto ostvarenja u odnosu na prošlu godinu”, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković za N1.

Objasnio je i koje opcije Vlada razmatra kad je rješavanje krize u pitanju.

Foto: MPPI

– Činjenica je da su, kad gledamo poslovanje svih prijevozničkih tvrtki, privatnih ili državnih, imali veliki pad prihoda u odnosu na rekordnu prošlu godinu. U tom smislu su i sredstva koja su namijenjena iz fondova, u jednom će se dijelu pronaći način da se pomogne prometnom sektoru. Pripremamo to na razini Vlade, neće to biti kroz 10-ak – 15 dana, ali u listopadu ćemo imati konture kako pomoći da netko dođe do tih sredstava, koji će biti mehanizmi – rekao je Butković.

Istaknuo je da se u Vladi svakodnevno sastaju i razgovaraju ne samo o mjerama koje su trenutačne i koje trebaju pomoći čitavom hrvatskom gospodarstvu, nego se, kako je rekao, pripremaju i oko velikih infrastrukturnih projekata, kako bi se odlučilo koji su veliki i koje treba kandidirati za sredstva Europske unije, kako bi se hrvatsko gospodarstvo vratilo na razinu prije ulaska u koronakrizu.

– Čeka nas veliko ulaganje u željeznički sektor, očekuje nas desetljeće željeznice i u tom smislu ćemo iskoristiti i sredstva koja su nam na raspolaganju iz fondova Europske unije. Dio projekata je spreman, a dio će trebati spremiti i raditi na njima kako bi se sva sredstva iskoristila – rekao je Butković.

Govoreći o novinama koje Vlada planira uvesti na autoceste, Butković je rekao da se do 2022. očekuje uvođenje beskontaktnog plaćanja cestarine.

– Teško je reći koliko će tada biti cijena, ne uvodimo novi sustav naplate da bismo dizali cijene, smisao je da novi sustav naplate smanji troškove u samim Hrvatskim autocestama i da olakšamo građanima i privučemo promet na autoceste. Nikakvog povećanja neće biti – rekao je Butković.

Ministar je govorio i o stanju u Croatia Airlinesu.

– Ona je i bez korone bila u određenim poteškoćama i mi smo išli u intervenciju Vlade i pronalazak strateškog partnera. Početkom godine našli smo dva solidna kandidata, međutim, došla je korona, sve je stalo i mi smo taj postupak morali obustaviti. Dobar moment je taj da dijelimo sudbinu svih drugih zemalja, koje spašavaju svoju avioindustriju i u tom će nam smislu Europska unija ići u premošćavanje i pomoć oko Croatije Airlines, koji će biti u suradnji s Europskom komisijom, a kad se situacija unormali, vratit ćemo se na postupak pronalaska strateškog partnera – rekao je ministar Butković.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog prevara s otočnim iskaznicama, i ministar Butković najavio provjere
BUTKOVIĆ “Zarada od cestarina je 1,4 milijardu kuna, sad je prioritet graditi željeznicu na mediteranskom koridoru”