BURA U JAČANJU Crveni meteoalarm u Podvelebitskom kanalu – Krčkim mostom mogu samo osobna vozila

SENJ – Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje u sustavu meteoalarma u Podvelebitskom kanalu, a narančasto na području Kvarnera zbog jake bure, koja u jačanju ide na vrlo jaku, mjestimice i olujnu. Najjači udari vjetra između 65 i 120 km/h.

Upozorenje za pomorce i vozače pod Velebitom

Još ujutro je moguća magla. Na sjevernom Jadranu, a od sredine dana i na dijelu srednjega, mjestimični udari bure u brzom jačanju na 35-55, u Velebitskom kanalu do 75 čvorova, a noću na južnom Jadranu udari juga 35-40 čvorova. Od sredine noći na otvorenom sjevernog Jadrana more ponegdje 5. Mjestimice nevere.

Hrvatski autoklub izvještava da je na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Senja, autocesti A7 Draga-Šmrika te lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama (s priključnim vozilom) i motocikle, a na magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Također, na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom).

U pomorskom prometu zasad nema poteškoća, ali slijedi i jedna obavijest – trajekt na liniji Prapratno-Sobra isplovit će iz luke Sobra u ponedjeljak, 8.11.2021. god., u 16:00 sati, umjesto u 15:00 sati.

Grmljavinsko nevrijeme na jugu Dalmacije

Meteorolozi stoga pozivaju na oprez. Današnja bura koja je podno Velebita i olujna, sutra će prolazno jačati i proširiti se duž obale. Oblačan i kišovit početak radnog tjedna osobito će biti u Dalmaciji, gdje lokalno može biti grmljavinskog nevremena, ne samo u ponedjeljak, nego još i u utorak. U Dalmaciji će poslijepodne lokalno biti obilnije kiše, a prema noći na utorak, na krajnjem jugu raste vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme, prognozira meteorologinja DHMZ-a Petra Sviličić za HRT.

Na krajnjem jugu Hrvatske kiša češća u drugom dijelu dana, a prema noći raste vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme. Puhat će umjereno, potkraj dana i jako jugo koje će u noći okrenuti na buru. More malo do umjereno valovito, potkraj dana prema otvorenom ponegdje valovito.

D.G.