BURA STVARA PROBLEME U PROMETU Ograničenja u Kvarneru i pod Velebitom

Olujni udari bure i snijeg stvaraju probleme u prometu, a Državni hidrometeorološki zavod je podigao stupanj opasnosti u sustavu meteoalarma u narančasto.

Bura je olujne jakosti, osobito podno Velebita. Najjači udari vjetra su 75-110 km/h. Na snazi je upozorenje za pomorce.

Na sjevernom Jadranu, zatim tijekom dana na srednjem, a u noći i na južnom, mjestimični udari bure 35-45, u Velebitskom kanalu do 55 čvorova. Na sjevernom Jadranu, zatim postupno i drugdje, moguće su nevere.

U sljedećih 12 sati more će i dalje biti umjereno valovito i valovito. Očekuje nas razvedravanje, a na južnom Jadranu još ponegdje kiša i pljuskovi.

Do kraja dana prognostičari DMHZ-a predviđaju osjetno svježije nego jučer uz najvišu dnevnu temperaturu zraka uglavnom između 9 i 14, a na Jadranu 15 i 18 °C.

Zbog vjetra u prekidu je katamaranska linija Mali Lošinj-Cres-Rijeka.

Hrvatski autuklub izvještava i o problemima u cestovnom prometu, zbog jakog vjetra:

  • autocesta A1 na dionici između čvorova Sveti Rok i Maslenica otvorena je samo za osobna vozila,
  • na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle ( I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina),
  • na Krčkom mostu zabrana je prometa za motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobuse na kat i autobuse duplih osovina koji vuku prikolicu te osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom (I. skupina).

U Gorskom kotaru i Lici mjestimice pada snijeg. Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog ponegdje jake kiše moguće je zadržavanje veće količine vode na kolniku. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Poteškoće u prometu moguće su na dionicama cesta na kojima se zbog radova vozi p rema privremeno postavljenoj signalizaciji.

D.G.