Budućnost europske jegulje trenutno je ugrožena - Donesen koordinirani plan upravljanja za oporavak

RIM - Budućnost europske jegulje (Anguilla anguilla), kultne riblje vrste, također vrlo cijenjene u mediteranskoj kuhinji, trenutno je ugrožena. Međutim, plan upravljanja koji uključuje djelomično ograničavanje izlova jegulja svake godine, potpunu zabranu rekreacijskog izlova jegulja i uspostavu mreže za praćenje kako bi se utvrdile učinkovite mjere upravljanja, mogao bi pomoći u očuvanju ove vrste.

Jegulje su kritično ugrožene a uz to se suočavaju i s prijetnjama kao što su klimatske promjene, gubitak staništa, onečišćenje i prekomjerni izlov duž svojih migracijskih ruta, koje potječu iz Sargaškog mora i obuhvaćaju raspon distribucije od Sredozemlja do sjeverne Europe. Migracija mlade europske jegulje u slatkovodna staništa, što je ključna faza njihova životnog ciklusa, dosegnula je najnižu razinu.

Opća komisija za ribarstvo Sredozemlja (GFCM) Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) odgovorila je na situaciju i od 2020. do 2022. pokrenula sveobuhvatan istraživački program u devet mediteranskih zemalja.

Rezultati tog rada, objavljeni su u izvješću 'Europska jegulja u Sredozemnom moru'. Ishodi istraživačkog programa GFCM, pružaju detaljan pregled izlova jegulje, staništa te bioloških i ekoloških značajki lokalnih stokova. Izvješće također pruža sveobuhvatan pregled trenutačnih mjera upravljanja i očuvanja te provodi procjenu temeljnih mjera na temelju modela.

U izvješću su lagune identificirane kao ključno stanište jegulja u Sredozemnom moru. Međutim, lagune se suočavaju sa znatnim izazovima, uključujući klimatske promjene, ribolovni pritisak i onečišćenje.

Gubitak staništa, loša kvaliteta vode i onečišćenje vidljivi su i u drugim staništima jegulja, kao što su rijeke i ušća.

Istraživanje je također pokazalo da su, unatoč brojnim mjerama upravljanja ribarstvom koje su na snazi, neke od tih mjera, kao što su razdoblja zatvaranja i zabrane ribolova u određenim fazama, često bile nedovoljno usklađene s lokalnim uvjetima, smanjujući njihovu učinkovitost.

Smanjenje broja jegulja utječe na ribare jer se ulov eksponencijalno smanjio.

- Prije mene, moj otac i djed su pecali ovdje. Svi pecamo da bi zaradili za život. Nažalost, sada pecamo vrlo malo - rekao je Adriano Deiana, ribar jegulja na Sardiniji u Italiji.

Smanjenje resursa također dovodi do toga da ribari napuštaju svoja radna mjesta, s naknadnim gubicima u ovom tradicionalnom znanju, kao i upravljanju okolišem koje su pružali ribari.

Koordinirani plan upravljanja za oporavak

Strašna situacija naglašava potrebu za djelovanjem na više razina.

- Europska jegulja i njena staništa, koja su domaćin njezinih različitih životnih faza i sredstava za život, zahtijevaju djelovanje i zaštitu na svim područjima: biološkom, okolišnom, socioekonomskom - rekla je Elisabetta Betulla Morello, jedna od urednica izvješća i službenica za ribolovne resurse GFCM-a.

- Suradnja je ključna za identificiranje i provedbu odgovarajućih mjera, ne samo za upravljanje ribarstvom, već i za zaštitu okoliša i socioekonomskog okruženja koje se vrti oko ove vrste - dodala je.

Počevši od prijelaznih mjera koje su već na snazi od 2021. i na temelju rezultata istraživačkog programa, GFCM je 2022. donio višegodišnji plan upravljanja europskom jeguljom u Sredozemnom moru. Plan uključuje djelomično zaustavljanje izlova jegulja na šest mjeseci svake godine, s alternativnim opcijama za njegovu provedbu. Njome se uvodi i potpuna, trajna zabrana rekreacijskog ribolova europske jegulje u svim fazama – staklene jegulje, žute jegulje i srebrne jegulje, te u svim staništima – slatkovodnom, bočatom i morskom. Te su mjere pojačane 2023. dodatnim mjerama predostrožnosti za zaštitu staklenih jegulja.

Drugi je ključni dio plana uspostava mreže za praćenje u kojoj će sudjelovati ribari i znanstvenici diljem Sredozemlja kako bi se utvrdile učinkovite mjere upravljanja prilagođene specifičnim situacijama i koje provode svi sudionici. Radionice su već okupile ribare, znanstvenike i administratore, dijeleći studije slučaja i najbolje prakse, s ciljem da ih se replicira negdje drugdje.

Istraživanje socioekonomskih učinaka: druga faza istraživačkog programa

Socioekonomska studija dio je sljedeće faze istraživačkog programa, koja će također proširiti postojeće baze podataka o staništima i prikupiti informacije za procjenu mjera upravljanja.

Krajnji cilj je osigurati očuvanje vrste i očuvanje baštine obrtničkog ribolova unutar mediteranskih obalnih zajednica.

GFCM je regionalna organizacija za upravljanje ribarstvom koja djeluje u okviru FAO-a, čija se nadležnost proteže na sve morske vode Sredozemlja i Crnog mora. Njegov je glavni cilj osigurati očuvanje i održivo korištenje živih morskih resursa, kao i održivi razvoj akvakulture.

Članice GFCM-a uključuju 23 ugovorne stranke (Albanija, Alžir, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Egipat, Europska unija, Francuska, Grčka, Izrael, Italija, Libanon, Libija, Malta, Monako, Crna Gora, Maroko, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, Sirija, Tunis, Türkiye) i šest stranaka koje ne surađuju (Bosna i Hercegovina, Gruzija, Jordan, Moldavija, Saudijska Arabija, Ukrajina).

A.B.