Brzi internet nove generacije za više od 12 tisuća kućanstava na području Dubrovačkog primorja i Konavala

DUBROVNIK - Projekt Razvoja širokopojasne infrastrukture na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle i Župa dubrovačka predstavljen je u Lazaretima, u nazočnosti gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića.

Stručnjaci su predstavili detalje projekta, ciljeve te očekivanu dinamiku izvođenja radova na uvođenju interneta nove generacije na krajnji jug Hrvatske.

Realizacijom ovog projekta u Dubrovniku i okolici unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti te povećati kvalitetu života lokalnog stanovništva.

- Glavnu zaslugu nosi gospodin Dobroslavić i njegov tim koji su taj cijeli projekt razvili još 2016. godine i u potpunosti ga doveli do kraja, a tada je Dubrovačko-neretvanska županija bila prva i jedina županija koja je u cijelosti  spremna za taj projekt. Ovo pokazuje ono što nas očekuje u skoroj budućnosti, a to je ITU mehanizam, ali pokazuje i kako Dubrovačko-neretvanska županija i jedinica lokalne samouprave mogu uspješno surađivati na projektima i u konačnici napraviti jednu jako kvalitetnu i dobru priču. – istaknuo je gradonačelnik Franković.

Projektom koji se financira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova omogućit će se izgradnja NGA optičke mreže te brzi i ultra-brzi širokopojasni pristup mrežnoj infrastrukturi što će značiti brzine pristupa internetu od 100 Mbit/s za 12.196 kućanstava na području Grada Dubrovnika i općina Župa Dubrovačka, Konavle i Dubrovačko primorje i to najkasnije do kraja 2023. godine.

- Mi smo ovih tjedana u velikom sustavu izgradnje infrastrukture. S jedne strane govorimo o Aglomeraciji Dubrovnik koja je započela, s druge strane govorimo o razvoju širokopojasne infrastrukture, to se i preklapa u nekim manjim segmentima, ali bit će kopanja. Već smo odradili sve potrebne pripreme i sastanke. Odradit ćemo i one terminske dijelove, kad će se kopati, kako i na koji način tako da što je manje moguće smetamo našim sugrađanima, ali u konačnici svi benefiti ovog projekta će biti jasno vidljivi i mjerljivi. Zasigurno preko devet tisuća kućanstva će dobiti bolju i kvalitetniju uslugu, a sigurno će se to odraziti na poboljšanje kvalitete života, ali i poboljšanje pružanja usluge u turizmu – zaključio je gradonačelnik.

Konferenciji su nazočili i zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Joško Cebalo, načelnik općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić te pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Župe dubrovačke Jure Marić.