Brze brodice pomorske medicinske službe dobile pojačanje na Malom Lošinju

MALI LOŠINJ - Novom brzom brodicom hitne pomorske medicinske službe na Malom Lošinju, naša flota dobiva četvrtu od šest brzih brodica u sklopu projekta ukupne vrijednosti 10,1 milijuna eura osiguranih iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna.

- No, istinska vrijednost brzih brodica broji se u spašenim životima. Do sada smo imali sveukupno 16 intervencija,  od kojih na Rabu 3 intervencije, Dubrovniku 5 intervencija te u Zadru 8 intervencija. Za zaključiti je da brze brodice kao i županijski timovi hitne službe i lučkih kapetanija sustavno polažu test izdržljivosti ne gubeći pacijenta iz fokusa i po najvećem nevremenu, što je i naš glavni kompas u provođenju sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava - istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš na obilježavanju svečane isporuke brze brodice na Malom Lošinju u prisustvu potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije Vesne Čavar, gradonačelnice Malog Lošinja Ane Kučić, ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maje Grbe – Bujević, direktora Iskra brodogradilišta Roka Vuletića i ostalih uzvanika.

Samo brodice koje su namijenjene Primorsko-goranskoj županiji vrijedne su 3,37 milijuna eura, a kada bi zbrojili sva ulaganja koja Ministarstvo izdvaja za Primorsko-goransku županiju i za druge ustanove i projekte, uz decentralizirana sredstva, dolazi se do iznosa od 48 milijuna eura čime se daje značajan doprinos kvaliteti života otočnog područja ili otočnog arhipelaga koji pripada Primorsko – goranskoj županiji.

- Mi ćemo do kraja godine imati još dva ovakva susreta, budući da je ugovoreno ukupno šest ovakvih brodica, preostaje na isporuka brodica u Šibeniku i Supetru - najavio je ministar mora, Oleg Butković, dodavši kako su se, u posljednjih nekoliko mjeseci, pokazali uspjesi gdje su brodice spasile već mnoge živote.

- Trudimo se na najbolji mogući način, upravljamo tim brodicama kako bi u tom zlatnom satu uspjeli od mjesta gdje smo preuzeli pacijenta dovesti negdje do bolnice - naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković osvrnuvši se na plan obnove flote lučkih kapetanija prema kojem bi do 2026. godine trebalo biti oko 40 izgrađenih i obnovljenih brodica.

Vezano uz status ljudi koji rade u lučkim kapetanijama, Butković je izrazio  zadovoljstvo njihovim radom istaknuvši kako smatra da sjajno rade svoj, vrlo težak posao, osobito u turističkoj sezoni. Na kraju je zahvalio Ministarstvu zdravstva i ministru Berošu na ukazanom povjerenju za upravljanje brodicama za hitnu pomorsku medicinsku službu te je istaknuo kako je ova brodica jedan od projekta važnih za otočno stanovništvo.

- Sve navedeno u par riječi glasi – Zdravlje je prvo! Ne samo zato što je naš slogan sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava. Ne samo zato što je glavno usmjerenje ove Vlade i zdravstvene administracije. Već iz razloga što „Zdravlje je prvo“ – nema alternativu. Unaprjeđenje zdravlja i spašavanje života naših građana – nema alternativu. Baš kao što se hitna medicinska služba vodi ABC postulatima zbrinjavanja hitnih pacijenata, rekao bih da s brzim brodicama, postojećom zemaljskom hitnom i skorašnjom hitnom helikopterskom službom dobivamo transportni ABC za zdrav i siguran život na hrvatskim otocima i obali - istaknuo je ministar Beroš.

Na ministrove riječi nadovezala se ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Grba-Bujević naglašavajući kako ova brodica jamči hitnim pacijentima s otoka i iz cestovno nedostupnih priobalnih mjesta zbrinjavanje unutar "zlatnog sata" i povećava im šanse za preživljavanje od 30 do 50%. Podsjetila je na njihovu temeljnu misiju, pružanje pacijentima jednake medicinske pomoći gdje god se nalazili, a izgradnja i opremanje flote za pružanje hitne medicinske skrbi značajan je iskorak prema još kvalitetnijoj hitnoj medicinskoj službi čiji je osnovni kodeks - brzina i dostupnost.

- Upravo kroz poboljšanje dostupnosti i kvalitete hitne medicinske pomoći za građane i stanovnike otočnog područja ili otočnog arhipelaga, u ovom slučaju Primorsko – goranske županije, ostvarujemo reformske mjere u području hitne medicine. Pružamo jednaku šansu za zdrav život svim građanima i posjetiteljima Hrvatske. Stoga mi je posebno zadovoljstvo što sam dio Vlade koja putem EU fondova i državnog proračuna ostvaruje povijesna ulaganja u modernizaciju hrvatskog zdravstvenog sustava i ravnomjerniju i dostupniju zdravstvenu skrb svim našim građanima. Vlade koja se vodi geslom „Zdravlje je prvo“ na putu prema održivom zdravstvenom sustavu s pacijentom u fokusu - zaključio je ministar Beroš.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Brodica za hitnu pomoć položila težak ispit - Po olujnom nevremenu uspješno prevezla ozlijeđeno dijete s Lastova u Split
Brodica za hitnu medicinsku službu na otocima i na moru koja je nedavno predana Lučkoj kapetaniji Dubrovnik, a proizvelo ju je Iskra brodogradilište u Šibeniku, uspješno je položila težak ispit. Prije nekoliko dana po olujnom nevremenu, po kojem nije mogao djelovati helikopter, prevezla…
FOTO/VIDEO Bili smo u brodogradilištu gdje se grade brze brodice za hitnu pomoć - Prva se isporučuje u ponedjeljak!
ŠIBENIK - Iskra brodogradilište Šibenik u ponedjeljak bi treba isporučiti prvo od ukupno šest ugovorenih SAR plovila za hitnu medicinsku intervenciju na moru i na otocima. Samo tri dana prije isporuke prvog plovila posjetili smo brodogradilište, gdje se finiširaju posljednji radovi i glanca brod za…