FOTO/VIDEO Brutalna oluja na poluotoku Krim izbrisala ruske obrambene linije?

Na internetu su se pojavile snimke i fotografije na kojima se vidi utjecaj velike oluje koja je u nedjelju prešla preko Krimskog poluotoka, a ukrajinski dužnosnici izvijestili su da su ruske obalne obrambene linije pritom uništene.

Rusija je 2014. vojnom okupacijom i vrlo spornim referendumskim glasovanjem preuzela kontrolu nad crnomorskim poluotokom Krimom, što je svijet osudio. Usred tekućeg rata u Ukrajini koji je započeo u veljači 2022., Rusija je tvrdila da je priznavanje Krima od strane Ukrajine kao ruskog teritorija primarni uvjet za okončanje sukoba. Ukrajina je, obrnuto, odbila taj zahtjev i uvrstila poluotok na popis okupiranih regija koje namjerava osloboditi od ruske kontrole.

Krim je u nedjelju pogodila velika oluja, koju su grčki meteorolozi nazvali "Bettina", a za koju se predviđalo da će rezultirati valovima od čak 9-10 metara, izvijestila je novinska kuća Nexta, i poplavom ugroziti mnoga područja.

"Krim je pogodila jaka oluja", napisala je Nexta u objavi za Twitter, u nedjelju popodne, uz videozapise koji pokazuju intenzitet valova i poplava nastalih diljem regije.

"Orkanski vjetrovi brzine do 40 metara u sekundi ili do 150 km/h čupaju drveće i otkidaju krovove. Mnoge četvrti Jevpatorija su poplavljene, a javni prijevoz je zaustavljen u Sevastopolju. Oluja je stigla do Rusije: najjači vjetrovi bjesne u Anappi i Krasnodaru", dodaje se.

Anton Gerashchenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, podijelio je različita ažuriranja o oluji iz lokalnih medija, tvrdeći da je ruska obrana, inače ukopana u plaže poluotoka poptuno izbrisana, piše Newsweek.

- Oluja je odnijela rovove na okupiranom Krimu koje je ruska vojska iskopala na plažama. Prema informacijama krimskih medija, u Jevpatoriji je more izbrisalo obrambenu liniju na obali, inženjerske zgrade i položaje za pucanje - napisao je Gerashchenko na Twitteru.

U drugom postu, autor i obrambeni analitičar H I Sutton podijelio je mirnu sliku iz jednog od isječaka koje je objavio Gerashchenko u kojem se vidi kako rusku obalnu obrambenu liniju udaraju valovi, uz sliku jedne od linija koje se grade za usporedbu.

D.G.