Broj putnika na kruzerima prelazi dosadašnje rekorde - Traži se i sve više dozvola za ulazak u lučke gradove

U odnosu na 2019. godinu, zadnju prije početka pandemije koronavirusa, broj putnika na kruzerima dvostruko je veći ove godine. Stoga kruzerske kompanije, od lučkih gradova poput Venecije i Dubrovnika, traže da im dozvole više ulazaka, poručila je u petak generalna direktorica Međunarodnog udruženja kruzerskih linija (CLIA) za Europu.

- U usporedbi s drugim sektorima u turizmu, kompanije za kružna putovanja brodovima najbrže su se oporavile nakon pandemije koronavirusa - izjavila je Marie-Caroline Laurent za španjolsku novinsku agenciju EFE, piše Boka News.

Zahvaljujući snažnom rastu potražnje u Europi i Americi broj putnika na kruzerima bi do kraja godine mogao iznositi 31,5 milijuna, što je dvostruko više nego prije četiri godine.

- Brodovi su već praktički popunjeni za 2024. godinu jer potražnja nikada nije bila veća - rekla je Laurent, čija organizacija zastupa interese takvih brodskih kompanija.

Stanovnici nekih gradova na Mediteranu, poput Venecije, Dubrovnika i Barcelone, strahuju od tolike navale turista. Zbog toga ograničavaju ulaske divovskim brodovima u luke s kojih putnici preplavljuju povijesne centre, negativno utječu na okoliš, opterećuju cestovnu infrastrukturu i remete svakodnevni život građana, navodi Boka News.

- Ne možemo prisiliti gradove da primaju kruzere, ali oni moraju znati da puno poslova ide ruku pod ruku s njima - rekla je Laurent.

Venecija je 2021. godine zabranila sidrenje kruzera ispred svoje povijesne jezgre zbog štete koju su veliki brodovi prouzročili temeljima grada, a Barcelona će naplaćivati porez na velike brodove. Dubrovnik ne želi da istovremeno u luci budu dva broda s po 2.500 ili 3.000 putnika.

Brodske kompanije koje ulaze u takve gradove bilježe ove godine rast prihoda jer su ljudi ponovno počeli putovati nakon što su 2020. ostajali kod kuće zbog pandemije koronavirusa.

A.B.