Broj poginulih u ciklonu na Novom Zelandu popeo se na 8, očekuje se daljnji porast

SVIJET - Ciklon koji je u nedjelju pogodio Novi Zeland odsjekao je gradove, uništio farme i infrastrukturu te potopio kuće. Broj poginulih porastao je na osam, no očekuje se da nije konačan.

Broj poginulih u ciklonu Gabrielle na Novom Zelandu porastao je na osam, rekao je u petak premijer Chris Hipkins i upozorio da se očekuje povećanje jer ekipe za hitne slučajeve tek stupaju u kontakt sa stotinama odsječenih zajednica.

Ciklon, koji je u nedjelju pogodio Novi Zeland, odsjekao je gradove, uništio farme, mostove i stoku te potopio kuće, ostavljajući ljude zaglavljene na krovovima.

- Moramo se pripremiti za činjenicu da će diljem zemlje vjerojatno biti više stradalih. A pravi razmjer nećemo znati neko vrijeme - naveo je Hipkins.

Više od 4.500 ljudi od udara ciklona nije bilo u kontaktu s prijateljima ili obitelji, međutim policija vjeruje da većina njih jednostavno nema pristup komunikacijama.

Hipkins smatra da se radi o najvećoj prirodnoj katastrofi ovoga stoljeća, a šteta je znatna zbog velikog geografskog područja koje je pogođeno, piše Reuters. Potopljene farme mogle bi utjecati na opskrbu voćem i povrćem nekoliko regija.

U regiji Hawke's Bay, jednom od najteže pogođenih područja koje je uglavnom ruralno, ali uključuje gradove Napier, Hastings i Wairoa, postavljene su dvije privremene mrtvačnice.

Otežani su komunikacija i pristup u nekoliko područja, a oko 62.000 objekata još je uvijek bez struje. U spašavanju i pružanju pomoći pomaže stručni tim iz Australije.

Konvoji kamiona s potrepštinama probijaju se u udaljena područja, a istočnoj obali dostavu vrše brodovi i zrakoplovi obrambenih snaga. Do izoliranih zajednica u Hawke's Bayu dolazi se helikopterima i čamcima.

Vremenske prilike su se počele popravljati i tijekom vikenda se za veći dio Sjevernog otoka predviđa vedro nebo.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Izvanredno stanje na Novom Zelandu - Golemi valovi i poplava natjerali stanovnike na evakuaciju
Novi Zeland je danas tek treći put u svojoj povijesti proglasio nacionalno izvanredno stanje jer je ciklon Gabrielle uzrokovao velike poplave, klizišta i ogromne oceanske valove, prisiljavajući pritom stanovništvo na evakuaciju i nasukavajući ljude na krovovima. Otkazani letovi zaglavili su tisuće…