Brodogradilište vs. ribari u Puli! Traži se iseljenje ribara iz lučice Vergarola do 26. veljače!

Brodogradilište Tehnomont ima koncesiju, no ribari lučicu tradicionalno koriste. Hoće li se zaista morati "na brzaka" iseliti, i ako da, gdje će otići?

Smiriti bi cijelu situaciju izgleda htio gradonačelnik Filip Zoričić koji je primio dopis od ribara ribarske lučice Vergarola. Oni u njemu mole Grad za poduzimanje mjera u okviru ovlasti. Ribari su, kako navode u dopisu, ponukani tražiti pomoć zbog obavijesti od strane Tehnomont brodogradilišta Pula, kojom je naloženo, kako stoji u obavijesti, uklanjanje brodica, objekata i stvari zatečenih u brodogradilišnoj luci do 26. veljače 2024. godine.

Gradonačelnik je odmah nakon zaprimanja dopisa poslao zahtjev za zajednički sastanak predsjednici Uprave Tehnomonta, ribarima kao i svim drugim uključenim stranama da sjednu za stol i pokušaju se dogovoriti.

- U skladu s dobrom i dugom ribarskom tradicijom, a sa željom da i brodogradnja i ribarstvo ostanu i opstanu u Puli, na području lučice Vergarola, zamolio bih Vas da svi opet sjednemo za stol i da se dogovorite s ribarima - rekao je gradonačelnik Zoričić.

No, iz Tehnomonta druga priča. Istra24 navodi kako je Predsjednica uprave Tehnomonta Gordana Deranja objasnila da je u čišćenje parcele u Tehnomontovom vlasništvu krenula upravo na temelju rješenja od 19. siječnja koje je Tehnomontu izdao Grad Pula. U tom rješenju piše da Tehnomont mora svoju parcelu dovesti u red u roku od 60 dana ili će to učiniti Grad te trošak i kaznu naplatiti Tehnomontu.

Da se čovjek zapita što se ovdje događa i tko je tu zbunjeniji od koga?

Inače, dio zemljišta je u vlasništvu Tehnomonta, a dio je pomorsko dobro na kojem koncesiju ima brodogradilište. Grad Pula je ribarima prije nekoliko mjeseci ponudio alternativno rješenje kojim bi mogli barke prebaciti u lučicu kraj Cementare ili u lučicu na Zonki. To se dosad nije dogodilo.

J.T.