Brod sa 750 tona dizela potonuo uz obalu Tunisa

Brod, koji je krenuo iz Egipta prema Malti, zatražio je ulazak u vode Tunisa u petak navečer zbog lošeg vremena. Prevozio je 750 tona dizela iz Egipta na Maltu a potonuo je u zaljevu Gabes kod jugoistočne obale Tunisa.

– Brod je potonuo jutros u teritorijalnim vodama Tunisa. Za sada nema curenja goriva – izvijestio je u subotu Mohamed Karray, glasnogovornik lokalnog suda, dodajući da će se povjerenstvo za prevenciju katastrofa sastati kako bi odlučio o mjerama koje treba poduzeti, prenosi AlJazeera.

Ranije su vlasti u Tunisu rekle da brod koji je naišao na poteškoće riskira curenje i stvaranje prave “ekološke katastrofe”.



Trgovački brod Xelo zatražio je ulazak u tuniške vode u petak navečer zbog lošeg vremena, priopćilo je ministarstvo okoliša.

Brod pod zastavom Ekvatorijalne Gvineje, koji je krenuo iz egipatske luke Damietta do Malte, počeo je tonuti i u njega je more počelo ulaziti oko 7 km (4 milje) od obale u zaljevu Gabes, a strojarnicu je već progutalo more.

Tuniške vlasti ranije su evakuirale sedmeročlanu posadu s broda, priopćilo je ministarstvo, dodajući da ministarstva obrane, unutarnjih poslova, prometa i carine trenutno rade na izbjegavanju i saniranju pomorske ekološke katastrofe u regiji i ograničavanju njenog utjecaja na okoliš.

Ministarstvo okoliša priopćilo je da je situacija na brodu “alarmantna” i da predstavlja “hitni nacionalni plan intervencije” kako bi se izbjegla katastrofa.

Z.G.