BROD OD BETONA Prednosti i mane ribarskog plovila iz Premanture

PREMANTURA - Od kojih se materijala može napraviti brod? Logičan je odgovor drvo, plastika, čelik....no, ima li ih još?

Vratimo se najprije u daleku 1848. godinu. Francuz Joseph Louis Lambot tada je izumio pojačani beton - ferocement koji se sastoji od armature i sloja betona.

On je prvi započeo malu industriju izgradnje brodica s betonskim trupovima. Beton - potpuno nelogičan izbor za plovilo, no postao je popularan tijekom Drugog svjetskog rata jer je čelik bio skup i nedostupan.

Također, betonski su brodovi bili otporni na mine koje nisu imale funkciju pri dodiru o betonsko korito. U nacističkoj Njemačkoj, naredbom Adolfa Hitlera napravljeno je 50 takvih brodova koji su opskrbljivali mornaricu u Baltičkom i Sjevernom moru. 

Danas su preživjela samo dva - "Capella" koji se nalazi u Njemačkoj i "Sip" koji se nalazi u Beogradu. Kod nas je pak, izrada betonskih brodova bila popularna 80-ih i 90-ih godina. U premanturskoj lučici pronašli smo jedan betonski ribarski brod, javlja HRT.

Roberte, ovo je brod od betona? Brod iz miješalice?

- Ja sam ga kupio već gotovog, ne bi to nikad radio, to je rad. Armatura je bitna - rekao je Robert Giotta, ribar, Premantura.

Armatura i elastičnost. Zvuči ludo - elastični beton koji plovi. 

- On ima rebra od žice napravljena. Onda ide armatura 8 mm, ovisno o konstrukciji. i onda ide žica...onda se navlači beton, nisam nikad bio na gradnji, ali s jedne i druge strane idu majstori i navlače ga koliko je debljina 3 centimetra, i onda se moči mjesec dana da dobije elastičnost - govori.

Brod je napravljen 91'. Ima puno prednosti u odnosu na plastiku ili drvo. Gotovo ga ne treba farbati. 

- Ja ga nisam 7 godina vadio van...neki brod drveni da sedam godina ne izvadiš van, nećeš ga više ni izvadit, pojeli bi sve crvi - govori.

Motor mu ima idealnu snagu za vući koću kaže Robert i poručuje - betonski brod je poput radnog džipa i ne može se usporediti s jahticama. Njime će kaže, ribariti do penzije. A poslije?

- Poslije ću ga staviti negdje na njivu, bit će glamping za turiste. Ovaj brod more na njivu, drveni bi se raspao - ispričao je Robert za HRT.

Kakva multifunkcionalnost! Pa vi sad probajte reći da betonski brodovi nisu praktični!

Marko Percan