Brod iz Drugog svjetskog rata pretvara se u greben pun života

SVIJET - Osmogodišnje istraživanje poznate olupine broda SS Thistlegorm otkrilo je da ju je morski život pretvorio u umjetni greben u kojem su deseci različitih vrsta napravili svoj dom.

Istraživači sa Sveučilišta u Bologni u Italiji angažirali su pomoć ronilaca volontera kako bi popisali organizme koji nastanjuju poznatu olupinu, prenosi Science Alert.

Tim koji stoji iza ovog rada kaže da što više znamo o umjetnim grebenima kao što je ovaj, to bolje možemo zaštititi prirodne koraljne grebene. Moguće je da se i umjetni i prirodni grebeni mogu iskoristiti za jačanje morske biološke raznolikosti u budućnosti, smatraju.

- SS Thistlegorm uvjerljiv je primjer kako umjetni koraljni grebeni mogu održati dobro uspostavljenu strukturu zajednice sličnu onima svojih prirodnih pandana - pišu istraživači u svom radu.

Ovo nipošto nije jedina olupina broda koju su preuzela morska bića, a ono što je važno je da umjetni grebeni obično odražavaju velike prirodne grebene u blizini kojih se nalaze. To je svakako slučaj s olupinom broda SS Thistlegorm u sjevernom Crvenom moru, kažu istraživači.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Snimke Titanika pokazuju da je najpoznatija olupina u sve lošijem stanju
Snimljeni prizori su zadivljujući, ali prikazuju također da čuveni brod napadaju jake struje, korozija i bakterije te da je u njega uselio morski svijet. OceanGate Expeditions, tvrtka za ronilačke izlete, objavila je najnoviju snimku legendarnog Titanika u trajanju od 20 minuta, prenosi Po…