Brod CMA CGM ostao bez pogona opasno blizu najduljeg mosta u New Yorku!

Prašina od kaosa u Baltimoreu nije se ni krenula slijegati, kad evo ti zamalo opet sličnog scenarija. Ogromni kontejnerski brod ove pomorske kompanije izgubio je pogon u blizini Verrazzano-Narrows mosta u New Yorku.

Incident koji je uključivao brod "APL Qingdao" od 10.100 TEU, izgrađen 2012. godine, dogodio se u petak, 5. travnja navečer, ni dva tjedna od užasa u Baltimoreu.

Brod je u petak krenuo s terminala GCT New York na Staten Islandu u 19:30 sati, a do 21:00 sat brod je doživio tehničke poteškoće vezane uz njegov pogonski sustav. Na udaljenosti od 3 km od mosta brod je usporio brzinu na četiri čvora, a na udaljenosti od samo 1,5 km plovilo se gotovo zaustavilo, javlja Martime News.

USA Today citirao je dužnosnike obalne straže koji su rekli da je APL Qingdao pretrpio gubitak pogona i usporio kako bi se zaustavio blizu mosta Verrazzano-Narrows na plovnom putu Kill Van Kull, prenosi Pomorac.hr.

Međutim, glasnogovornik Obalne straže Ryan Schultz navodi da brod ipak nije pretrpio potpuni prekid pogona.

- APL Qingdao pretrpio je gubitak pogona koji je vraćen ubrzo kasnije, što je privremeno utjecalo na sposobnost broda da plovi bez pomoći tegljača koji su ga pratili - izjavio je Schultz.

Brod je dotegljen do sidrišta Stapleton sjeverno od mosta, a Obalna straža je naredila potpuni popravak njegovog pogonskog sustava prije nego što je nastavio svoju rutu.

Brod je isplovio u nedjelju ujutro i u utorak se usidrio u Norfolku u Virginiji, prema podacima AIS-a.

J.T.