Brnjac: Cilj je iskoristiti svih 289 milijuna eura iz NPOO-a, povećati smještajne kapacitete i razviti nove turističke sadržaje

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac rekla je u Rakovici da je cilj iskoristiti svih 289 milijuna eura za turizam iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) te povećati smještajne kapacitete i razviti nove turističke sadržaje.

Rok za predaju projekata traje do 1. ožujka, a Brnjac je nakon sastanka s lokalnim djelatnicima u turizmu pozvala sve da se odazovu na natječaj "Ulaganja u javnu i privatnu turističku infrastrukturu" unutar NPOO-a, iako je već prikupljeno puno projekata.

- Kod vrednovanja će se gledati indeks turističke razvijenosti kraja na koji se odnosi, kvaliteta i tip projekta, a bodovat će se prvenstveno projekti zelenog turizma i digitalizacija - kazala je Brnjac.

- Treba razvijati proizvode koji su namijenjeni cjelogodišnjem turizmu i ravnomjernom razvoju turističkog sektora u cijeloj Hrvatskoj - rekla je i naglasila da se između ostalog upravo o tome razgovaralo danas u Rakovici.

Hrvatska se turistički razvija

Ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Monika Udovičić kaže kako se iz indeksa turističke razvijenosti vidi da se Hrvatska turistički razvija, jer je dvadesetak turističkih zajednica prešlo iz nerazvijenih u razvijenije, te pomoć Fonda za turistički nerazvijena područja treba sve manje sredina. Konkretno, broj se sa 186 smanjio na 153 turističke zajednice koje imaju indeks razvijenosti ispod 25 posto.

I.G.