Britanski lučki radnici odbili iskrcati rusku naftu iz tankera

Britanski lučki radnici u subotu su odbili iskrcati rusku naftu iz tankera te su pozvali vladu da riješi propuste u sustavu sankcija, kojima se brodovima koji plove pod stranim zastavama omogućuje isporuka nafte iz Rusije.

Tanker ‘Seacod’ trenutačno je usidren u blizini rafinerije Stanlow u sjeverozapadnoj Engleskoj, a kako tvrdi sindikat Unite, pitanje njegova tereta (nafte) ‘nije pokriveno’ donesenim sankcijama koje se odnose na ruske brodove, jer plovi pod njemačkom zastavom, prenosi N1.

U skladu s britanskim sankcijama uvedenima nakon ruske invazije na Ukrajinu, svim plovilima u ruskome vlasništvu, plovilima koja su pod ruskom kontrolom ili njima upravlja Rusija, plovilima registriranim u Rusiji, kao i onima koja plove pod ruskom zastavom, zabranjuje se uplovljavanje u britanske luke.

– Zbog sukoba koji je u tijeku u Ukrajini, nijedan radnik Unitea na lokaciji Stanlow neće iskrcavati rusku naftu, bez obzira na zastavu pod kojom plovi brod – rekla je glavna tajnica sindikata Unite, Sharon Graham.

– Unite poziva ministra prometa Granta Shappsa da odmah ispravi ovaj propust – dodala je.

Lučki radnici u petak su odbili iskrcaj nafte s dvaju naftnih tankera koji plove pod ciparskom zastavom, a prevoze ruski plin, ‘Boris Vilkitskij’ i ‘Fedor Litke’. Tankeri su uplovili u luku na otoku Grain u Kentu, objavio je sindikat Unison, jedan od najvećih u Britaniji.

– Premda se čini da je naša reakcija bila uspješna i da smo odbili strana plovila koja prevoze rusku naftu, ostaje temeljni problem – objavio je u priopćenju Matt Lay, glavni menadžer za energetiku u Unisonu.

– Vlada mora odmah djelovati kako bi ispravila propust kojim se ne rješava problem porijekla brodskog tereta i koji ne onemogućuje ruskoj robi da i dalje nastavi stizati u Ujedinjeno Kraljevstvo s obzirom na to da brod plovi pod zastavom neke druge zemlje.

Velika Britanija manje ovisi o ruskim izvorima energije od mnogih drugih europskih zemalja.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Velika Britanija zatvorila svoje luke za sve ruske brodove
Ruske naftne kompanije se žale na probleme s prodajom morskih pošiljki nafte
PORASLE VOZARINE ZA TANKERE Brodovlasnici izbjegavaju Rusima isporučivati naftu u Crno more