BRITANNIA - Britanska kraljevska jahta porinuta je na današnji dan 1953. godine

Na prvom putovanju, jahta je plovila od Portsmoutha do Malte koja je u to doba bila u britanskom vlasništvu. Inače, Britannia je trebala biti kraljičino utočište u slučaju izbijanja nuklearnog rata.

Britanska kraljevska jahta Britannia sagrađena je u Škotskoj. Bila je dugačka 126 metara i mogla primiti do 250 gostiju. Ako se pribroji 250 mornara i 21 časnik, to podrazumijeva da je istodobno na brodu moglo boraviti preko 500 osoba.

Jahta je imala pogonski stroj od 12.000 konjskih snaga. Zaplovila je 16. travnja 1953. i postala službeno plovilo britanske kraljice Elizabete II. Britannia je trebala poslužiti kao utočište za kraljicu u slučaju izbijanja nuklearnog rata.

Na njoj su tijekom godina boravili brojni strani državnici, primjerice američki predsjednici Dwight D. Eisenhower, Gerald Ford, Ronald Reagan i Bill Clinton.

Princ Charles i princeza Diana 1981. godine tom su jahtom krstarili za vrijeme medenog mjeseca. Zanimljiva je bila i njena uloga pri svečanom britanskom napuštanju Hong Konga u korist Kine. Tada su, naime, princ Charles i dotadašnji britanski guverner Chris Patten (danas lord Patten) na njoj isplovili iz Hong Konga, simbolično napuštajući taj nekadašnji britanski posjed.

Britannia je umirovljena 1997. i od tada britanska kraljevska obitelj više ne posjeduje službenu jahtu.

B.K.