Britanija odbija ukrajinske izbjeglice koje su zaglavile u francuskoj luci Calais

CALAIS – Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin pozvao je Britaniju da učini više kako bi pomogla ukrajinskim izbjeglicama koje su ostale zaglavljene u francuskoj luci Calais, rekavši da britanski dužnosnici odbijaju mnoge od njih jer nemaju potrebne vize ili papire, javlja Reuters.

– Dva puta sam kontaktirao svoju britansku kolegicu, rekao sam joj da uspostavi konzulat u Calaisu – rekao je Gerald Darmanin radiju Europe 1, misleći na britansku ministricu unutarnjih poslova Priti Patel.

– Imamo dobre odnose s (Patel). Siguran sam da je pristojna osoba. Siguran sam da će ona riješiti ovaj problem – dodao je.

Darmanin je rekao da su stotine ukrajinskih izbjeglica stigle u Calais u posljednjih nekoliko dana u nadi da će se pridružiti obiteljima u Velikoj Britaniji, ali da su mnoge odbili britanski dužnosnici i rekli im da dobiju vize u konzulatima Ujedinjenog Kraljevstva u Parizu ili Bruxellesu.

Samo je pedeset Ukrajinaca dobilo vize u okviru programa za izbjeglice s obiteljskim vezama s Velikom Britanijom, objavilo je britansko Ministarstvo unutarnjih poslova.

To je oko 1% od 5.535 osoba koje su se prijavile otkako je program pokrenut 48 sati ranije, javlja BBC.

Darmanin i Patel sukobili su se u prošlosti oko toga kako Francuska i Britanija rješavaju pitanje migranata – mnogi iz Afrike i Bliskog istoka – riskirajući svoje živote prelazeći La Manche u improviziranim gumenjacima.

Migracije su osjetljivo pitanje u Britaniji, gdje su zagovornici Brexita rekli biračima da bi izlazak iz Europske unije značio ponovno preuzimanje kontrole nad granicama. London je u prošlosti prijetio da će smanjiti financijsku potporu francuskoj graničnoj policiji ako ne uspije zaustaviti priljev migranata.

U studenom prošle godine poginulo je 27 migranata kada su gumenjakom pokušali prijeći La Manche.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

U La Mancheu spašena 202 migranta na putu prema Engleskoj