Britanija i Nizozemska čuvat će nebo nad Crnim morem iznad Bugarske i Rumunjske

Tiskovni ured NATO-a potvrdio je da su Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo preuzele pojačanu zračnu policiju NATO-a nad crnomorskim saveznicima Bugarskom i Rumunjskom.

UK Typhoons zamjenjuju talijanske Eurofightere u Rumunjskoj, a američki borbeni zrakoplovi F-16 nastavljaju jačati položaj snaga Saveza u zemlji.

U Bugarskoj nizozemski borbeni zrakoplovi F-35 preuzimaju dužnost od španjolskih Eurofightera. Posljednjih godina niz saveznika pomogao je Bugarskoj i Rumunjskoj da osiguraju sigurnost svog zračnog prostora.

Osim što osigurava sigurnost saveznika, sudjelovanje u ovoj zajedničkoj misiji poboljšava sposobnost i interoperabilnost savezničkih zračnih snaga.

Saveznici u NATO-u odlučili su započeti ovu obrambenu misiju 2014. uvjeravajući članice na istočnom krilu Saveza za ovu potrebu, nakon ruske aneksije Krima. Nekoliko saveznika od tada je podržalo ovu misiju u partnerstvu s bugarskim zračnim snagama na rotacijskoj osnovi.

Sadašnje raspoređivanje Kraljevskih nizozemskih zračnih snaga integrira se s oživljavanjem ove misije i pruža napredne zračne sposobnosti naglašavajući robustan i sposoban vojni položaj za odvraćanje i obranu.

– Zajedničko sudjelovanje s našim kolegama iz Kraljevskog nizozemskog ratnog zrakoplovstva u provedbi misije Air Policing s borbenim zrakoplovima F-35 i bugarskim borbenim zrakoplovima MiG-29 u interesu je sposobnosti zemalja istočnog boka NATO-a, uključujući Republiku Bugarsku, kako bi se osigurao zračni suverenitet – rekao je zapovjednik zrakoplovne baze Graf Ignatievo, brigadni general Nikolaj Rusev.

– Važno je da saveznici NATO-a stoje zajedno i ponosan sam što možemo dovesti naše F-35 u Bugarsku i podržati našeg saveznika u zajedničkoj zaštiti bugarskog zračnog prostora – rekao je potpukovnik Guido Schols, zapovjednik nizozemskog F-35 odreda u Grafu Ignatievo.

Bugarsko ratno zrakoplovstvo zajednički je obavljalo zadaće NATO-ove zračne policije s američkim zrakoplovnim snagama 2014. i 2016., talijanskim zračnim snagama 2017. i – nedavno – 2022. sa španjolskim ratnim zrakoplovstvom. Od 2012. do danas, bugarsko ratno zrakoplovstvo izvelo je značajan broj prekograničnih operacija s grčkim ratnim zrakoplovstvom i rumunjskim ratnim zrakoplovstvom.

D.G.