Britanija cilja učetverostručiti iskoristivost snage vjetra na moru

Ministar gospodarstva Ujedinjenog Kraljevstva, Kwasi Kwarteng postavio je ciljeve za solarnu, vjetar i nuklearnu energiju kao dio strategije energetske sigurnosti.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva nastoji utrostručiti broj solarnih panela, više od četiri puta povećati snagu vjetra na moru i udvostručiti kopnenu energiju vjetra i nuklearnu energiju do 2030., u potezu koji bi mogao smanjiti račune za potrošače i smanjiti oslanjanje UK-a na strane dobavljače energije kao što je Rusija, prenosi The Guardian.

Kwarteng je iznio ciljeve kao dio planova Odjela za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju (BEIS) za uključivanje u nadolazeću bijelu knjigu o energetskoj sigurnosti.

Ciljevi BEIS-a uključuju povećanje solarne energije s trenutnog kapaciteta od 14 GW na 50 GW, vjetra na moru s 11 GW na 50 GW, vjetra na kopnu sa 15 GW na 30 GW i nuklearne energije sa 7 GW na 16 GW, navodi Financial Times.

Solarna energija i proizvodnja vjetra na kopnu do danas nisu imali službene vladine ciljeve rasta.

Ranije ovog mjeseca, Kwarteng je kazao da je razvoj energetske neovisnosti Ujedinjenog Kraljevstva pitanje nacionalne sigurnosti.

Z.G.