Britanci poslali ratni brod ispred obala Gvajane - Venecuela digla vojsku na noge!

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro odgovorio je na raspoređivanje britanskog ratnog broda u vode Gvajane, rekavši da taj potez krši "duh" sporazuma postignutog između venezuelskih i gvajanskih vlasti.

"Patrolni brod Kraljevske mornarice HMS Trent boravi u posjetu Gvajani, britanskom savezniku i bivšoj koloniji, u sklopu niza angažmana u regiji", navelo je britansko ministarstvo obrane u priopćenju objavljenom ranije ovog mjeseca, ne spominjući Venezuelu ili granični spor s Gvajanom.

- To je razbijanje duha dijaloga, diplomacije i mirnog sporazuma - rekao je Nicolas Maduro, dodajući da je raspoređivanje britanskog brodovlja na ovom području "praktički vojna prijetnja iz Londona".

Gvajanski potpredsjednik Bharrat Jagdeo opisao je prisutnost broda kao rutinu i dio jačanja obrambenih sposobnosti, naglasivši kako nekakav udar na Venezuelu nije opcije.

- I Maduro to dobro zna... - rekao je Jagdeo.

Gvajana i Venezuela složile su se ranije ovog mjeseca izbjeći uporabu sile i izbjeći povećanje napetosti u dugom graničnom sporu oko teritorija Essequiboa, regije bogate naftom.

Regija Essequibo od 160.000 četvornih kilometara općenito je priznata kao dio Gvajane, ali posljednjih godina Venezuela je svojatati ovaj teritorij, kao i pripadajuća obalna područja, a sve nakon velikih otkrića velikih zaliha nafte i plina.

Maduro je naredio "aktiviranje zajedničke obrambene akcije Bolivarijskih nacionalnih oružanih snaga" uz obalu Essequiba. Vojni dužnosnici Venezuele spomenuli su da je 5.600 vojnika spremno za operaciju.

Venezuelsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju navodi da zemlja "zadržava sve akcije, u okviru Ustava i međunarodnog prava, kako bi obranila svoj pomorski i teritorijalni integritet".

D.G.