Britanac s Hvara postao youtuber koji na urnebesan način otkriva tajne Dalmacije i Hrvatske

Prošlo je 20 godina otkako se Britanac Paul Bradbury preselio iz Somalije na Hvar kako bi započeo novo poglavlje u svom vrlo živopisnom životu.

Najpoznatiji je zapravo kao vlasnik Total Croatia Newsa, ali i čovjek kojeg Hrvatska turistička zajednica voli tužiti. Bradbury svoja dva desetljeća u Lijepoj našoj obilježava vrlo zanimljivim novim projektima, uključujući i novi YouTube kanal (koji je urnebesan), novu knjigu o Hrvatskoj pod nazivom 'Hrvatska, pribor za preživljavanje za strance', te vlastitu brendiranu web stranicu www.paul-bradbury.com. Razgovarali smo s Paulom kako bismo saznali više.

Čestitam na preživljavanju u Hrvatskoj već 20 godina, što je zapravo veliko postignuće. Kakav je osjećaj?  

- Volim taj osjećaj sad  više nego ikada. Mnogi ljudi misle da sam zapravo bogati stranac i zato mi je lako. I istina je. BOGAT SAM, ali NE novcem. Bogat sam načinom razmišljanja. Ako Hrvatskoj pristupite s humorom i ispravnim načinom razmišljanja, bit će vam mnogo lakše pa čak i zabavno.

Iskreno, mislim da ne bih mogao živjeti igdje drugdje. Ova je zemlja savršena mješavina apsurdistana, najboljeg životnog stila u Europi i mrlje balkanskog ludila. Stvara potpunu ovisnost.

Najpoznatiji ste po TCN-u, ali vidim novi odlazak u video. Paul Bradbury YouTuber?

- Haha, 53-godišnji YouTuber, što uopće može biti jadnije od toga? Realnost je da je video budućnost, i iako imam dobro lice za radio, prilično dobro pričam u kameru. To što sam stranac 20 godina daje mi drugačiju perspektivu, pa je kanal usmjeren na lokalno stanovništvo koliko i na strance.

Kanal će se zvati Paul Bradbury Croatia & Balkans Expert kada bude u pravom smislu pokrenut kasnije ovog mjeseca. Bit će to mješavina mog putovanja, mojih savjeta o odredištima, mišljenja, tema dana, nekoliko tema za početak rasprave (kao što je Je li Hrvatska na Balkanu, i u zemljopisu i u načinu razmišljanja?), i na kraju nekih sponzoriranih videa .

Moj prvi video nazvan 'Mojih 5 najdražih riječi na hrvatskom' već je imao skoro 50.000 pregleda i bio je prikazan u medijima u 4 zemlje. Možete ga vidjeti ispod.

Uslijedio je drugi, naziva  'Hrvatski uistinu JEST logičan jezik, ali zašto sam se ipak prestao truditi?'

I nije razlog to što mislite...

Posljednji video  se zove 'Dalmacija: raj objašnjen u jednoj rečenici'. I trebalo mi je 15 godina da formuliram ovu rečenicu.

Slijede nova dva videa: ' Hvar: 10 stvari koje nisam očekivao pronaći na vrhunskom hrvatskom otoku' i 'Vukovarska kartica, nova ponuda za istočnu Hrvatsku'. Ako se netko želi pretplatiti kako bi primao nove uratke, to može učiniti OVDJE.

Reakcije su do sad bile vrlo ohrabrujuće i zahvalan sam Igoru Vuku iz Wolf Media što je obavio tako sjajan posao u produkciji videa.

Recite nam nešto o novoj knjizi.

- Htio sam na neki način obilježiti svojih 20 godina u vašoj lijepoj zemlji pa sam napisao serijal '20 načina na koji me je Hrvatska promijenila u 20 godina' – poslovanje u Dalmaciji, tradicija berbe maslina, tužbe, sigurnost, Vukovar, odgoj djece, vođenje news portala , bavljenje s online trolovima, hrvatska hrana i vino, 13 godina života na otoku, i takve stvari.

Serijal je bio jako popularan i bila je logična odluka da se pretoči u knjigu, pogotovo jer sam shvatio da postoji praznina na tržištu – takva knjiga ne postoji, a sve je više stranaca koji se doseljavaju – i razmišljaju o selidbi – u Hrvatsku zbog svoje sigurnosti, načina života i autentičnih iskustava.

Zamolio sam urednicu TCN-a Lauren Simmonds da bude koautorica jer je ona briljantna u objašnjavanju praktičnih stvari s dozom humora. Kako dobiti OIB, pronaći zubara, upoznati ljude itd. Nik Titanik radi naslovnicu, a Croatia, Survival Kit za strance, izlazi (na engleskom i hrvatskom) do kraja listopada. Savršen božićni poklon. (Ako netko želi napraviti prednarudžbu neka mi se javi na paul@total-croatia-news.com i samo se pozove na Morski) :)

Zapravo pišem i drugu knjigu, 'Put oko svijeta u 80 katastrofa', temeljenu na mojim putovanjima u 95 zemalja prije Hrvatske. Eksperimentirat ću objavljivanjem poglavlja  u obliku video priča kasnije ovog mjeseca. Evo trailera, a možete se pretplatiti:

Prva dva poglavlja su Beskućnici u Sovjetskom Savezu: autostopiranje od Manchestera do Moskve i uhićenje u kućnom ogrtaču mog djetinjstva na željezničkom kolodvoru u Sankt Peterburgu - priča nam Paul.

A vaši planovi za TCN?

- Kao što se ja razvijam, razvija se i TCN. Odlučio sam se odmaknuti od fokusiranja na hrvatski turizam – o takvoj jednodimenzionalnoj strategiji se ne može baš toliko napisati – i fokusirati se na nova područja, unutar i izvan Hrvatske. Moja nova web stranica www.paul-bradbury.com je aktivna (i SKORO gotova) a ona prikazuje moj novi smjer.

TCN se također mijenja. Preći ćemo s news portala u internetski  news časopis, s fokusom na određene niše. Potražite novi izgled TCN-a krajem listopada. Slijede uzbudljiva vremena i jako sam zahvalan svima za svu njihovu podršku i interes na našem dosadašnjem putu. Uskoro će postati JAKO zanimljivo. A e!

Jurica Gašpar