BRIJUNSKE KAMENE PRIČE Nova pješačka staza kroz do sad neprohodan dio Malog Brijuna

BRIJUNI – Na Malom Brijunu inaugurirana je nova pješačka staza ˝Brijunske kamene priče“.

Pješačenju se odazvalo 80-ak rekreativaca iz Hrvatske i Slovenije, koji su u dobrom raspoloženju obišli edukativnu stazu i naučili zanimljivosti o povijesnoj važnosti kamena za brijunsko otočje, tehnici vađenja, rutama i destinacijama izvoza, upotrebnoj namjeni, umjetničkim djelima i ostalim geološkim i etnografskim aspektima.

Staza je trasirana kroz do sad gotovo neprohodan dio otoka, označena je smjerokazima i edukativnim tablama, a uređene su i stanice za odmor s klupicama i koševima. Šetnja laganim hodom s pokojim zaustavljanjem traje oko sat i pol, a kreće iz uvale sv. Mikule prema rtu Glavina na sjeveru otoka.

Prolazi se uz napuštene kamenolome i kršje, dolazi do nedovršene austro-ugarske baterije Femina s podzemnim prostorijama za prihvat i smještaj ljudstva i municije te se stiže do kamenoloma na Glavini, s brojnim očuvanim pratećim elementima iz procesa rada – poput ostataka pratećih zgrada, tunela, tračnica i kolica za prijevoz kamena.

Staza je uređena u sklopu KAMEN-MOST projekta, sufinanciranog iz Operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007. – 2013. i u konačnici je prekrasan muzej kamena na otvorenom.

D.G.