Brač se sprema za veliki gastro događaj – 8. smotru otočkih sirnica

SUTIVAN – Narodna knjižnica Sutivan i Turistička zajednica Općine Sutivan na uskršnji ponedjeljak organiziraju “8. smotru sirnica otoka Brača”, tradicijsku gastronomsku manifestaciju koja će se održati na uskršnji ponedjeljak na središnjem trgu u Sutivanu.

Manifestaciju je pokrenula 2011. godine Narodna knjižnica Sutivan s idejom da se održava svake godine u drugom bračkom mjestu pa su dosadašnji domaćini bili Sutivan, Nerežišća, Škrip, Selca, Bol, Postira, Supetar, i ove godine opet Sutivan.

Cilj Smotre je okupiti uzorke sirnica (pinci) iz što više bračkih mjesta kako bi utvrdili koliko su očuvane gastronomske tradicije otoka u pripremi omiljenih uskršnjih kolača. Drugi razlog su, naravno, druženje uz razmjenu iskustava, recepata, savjeta i ideja. Mjesto s najvišim brojem bodova među prijavljenim sirnicama osvaja laskavu titulu “Čuvara kulinarske tradicije otoka Brača” za tekuću godinu.

Mjesto koje bude proglašeno najboljim u izradi sirnice nije obvezno iduće godine biti domaćinom Smotre, poručuju organizatori.

Manifestacija svojim karakterom opravdava uvrštenje otoka Brača i Hvara na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta pod imenom «Mediteranska prehrana» čiji je jedan od nositelja i Narodna knjižnica Sutivan.

Ukusna smotra najboljih otočkih pinci održat će se u ponedjeljak, na trgu ispred općinske zgrade s početkom u 10:30 sati, a sve dodatne informacije možete pronaći na internet stranici Turističke zajednice Općine Sutivan.

J.K.