Brač je jedan od samo tri otoka u Hrvatskoj s aerodromom

Riječki aerodrom na Krku, Lošinj i Brač jedini su otoci u Hrvatskoj koji imaju aerodrom. Onaj na Braču najmlađi je i iz godine u godinu interes domaćih i stranih gostiju za njim raste. Pet posto gostiju smještenih u hotelskom smještaju upravo su avioturisti koji i u velikom broju na omiljene lokacije na Braču stižu privatnim avionima.

Osim jednom od najljepših plaža na svijetu, Brač se može pohvaliti i da je jedan od tri otoka u Hrvatskoj s aerodromom. Proširena uzletno sletna staza prima avione do 150 sjedaćih mjesta a pristanište je i brojnih privatnih zrakoplova.

Nova zgrada terminala postala je tijesna jer je potražnja iz godine u godinu sve veća. Zbog toga se planira i proširenje, a ove se sezone očekuje i rušenje turističkih brojki iz 2019. godine.

– Aplicirali smo za rekonstrukciju ove postojeće putničke zgrade i na produljenje uzletno sletne staze do 2400 metara. Kad govorimo o broju zrakoplova u odnosu na prošle godine, imali smo do ovog datuma negdje 330 zrakoplova a ove godine smo već na 400 zrakoplova – govori službenica zračne luke.

Da je potražnja za bračkim aerodromom iz godine u godinu sve veća pokazuje i podatak da su 50 posto turista smještenih u hotelima, aviogosti.

– Planiramo i cilj nam je što veća suradnja s našim otočkim aerodromom i nastojanja uvođenja novih, dodatnih linija. Bilo bi zanimljivo imati akciju naziva ‘kava na supetarskoj rivi’ – govori službenica zračne luke.

Građani, mještani pak misle da aerodrom znači jako puno za njihov otok, i da ga treba produžiti i proširiti te u svakom pogledu poboljšati jer je Brač “najlipši otok na svitu”.

– Neka nam dolaze ljudi iz cijeloga svijeta. Neka pune otok, neka ga posjećuju i neka od toga živimo kako Bog zapovijeda – kazuje jedan mještanin Brača.

– Vozi za Zagreb i za Beč, krenulo je i za Milano i to je za Bol i Brač odlično – dodaje drugi mještanin za N1.

Odlično bi bilo kad bi se zračno povezalo još više hrvatskih otoka, kako za državnu blagajnu, tako i za sve one koji od turizma žive.

Z.G.