Božinović: "Nema razloga za slanje inspekcije zbog incidenta na Platku"

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je da nema razloga za slanje inspekcije u primorsko-goransku policijsku upravu u vezi s nedavnom tučnjavom na Platku za koju je državno odvjetništvo najavilo dodatne izvide.

Objavljena je i nova snimka tučnjave koju možete pogledati OVDJE.

- Ja ne šaljem inspekcije, a to nije učinio ni glavni ravnatelj policije jer ne vidimo razloga za tako nešto - komentirao je novinarima Davor Božinović dok je guštao na Festi svetog Vlaha u Dubrovniku.  

- Kada govorimo o komunikaciji s javnošću, a koja su vezana za prekršajna djela i javni mir te sigurnost, ono što treba znati je da u Hrvatskoj dnevno ima oko 200 kaznenih djela i oko tisuću prekršaja. Zamislite situaciju u kojoj bi se o svakom takvom djelu obavješćivalo javnost. U tom slučaju bi trebali imati puno više ljudi koji bi trebali raditi taj posao, a redakcije puno više novinara koji bi htjeli sve pokriti - odgovorio je na upit novinara vidi li problem u komunikaciji s javnošću.  

Dodao je da uvijek postoji procjena o čemu se obavješćuje javnost i to rade policijske uprave i postaje u čiji se posao nitko ne miješa.

DORH naredio dodatne izvide zbog napada na Platku
Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Rijeci u petak je izvijestilo da je, nakon analize zaprimljenog policijskog izvješća, odlučilo kako su u vezi s nedavnom tučnjavom na Platku potrebni dodatni izvidi nakon kojih će biti donesena državnoodvjetnička odluka o čemu će objaviti priopćenje. Iz Državno…

"Policija radila svoj posao najbolje što može"

Upitan je li kasnila s izvješćivanjem o događaju na Platku, Božinović je ocijenio da je policija radila svoj posao najbolje što može. "Policija je utvrđivala činjenice, sagledavala dinamiku događaja, utvrdila sudionike.... Potom je obavijestila javnost i Državno odvjetništvo. Da policija nije radila svoj posao, onda ne bi bio takav spis sa svim elementima o kojima govorim'', rekao je.

Osvrnuo se i na navode da je zbog sudjelovanja u tučnjavi, uz trojicu mladih MMA boraca, prijavljen i ozlijeđeni pripadnik HGSS-a, što je policija kasnije demantirala.

- Ne znam tko je rekao, a tko je demantirao. Netko je nešto kazao, a policija je to demantirala. To je uobičajena disciplina da ukoliko netko spomene da je policija nešto napravila ili nije napravila, a policija smatra da tome nije tako, onda to policija i demantira - kazao je.

Govoreći o dodatnim izvidima koje je u tom slučaju zatražilo državno odvjetništvo Božinović je rekao da je policija bila pod pritiskom zašto nešto prvi dan nije kvalificirala ''na ovaj ili onaj način''.

- Da je to tako jednostavno, onda bi DORH donio odluku o prekvalifikaciji, no oni su naložili dodatne radnje. Izvidi i dalje traju i uvijek se može doći do dodatnog dokaza koji može utjecati na odluku. No, raditi bilo koju vrstu pritiska da policija u jednom ili dva dana, ili kroz nekoliko radnji, mora donijeti odluku koju bi bilo tko očekivao, to tako ne ide - rekao je.

OBJAVLJENA SNIMKA TUČNJAVE Policija se predomislila i svalila sve na novinare: “Ipak nismo prijavili pripadnika HGSS-a”
Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci dostavljeno je opće posebno izvješće s kompletnom dokumentacijom o nemilosrdnom napadu istreniranih boraca na pripadnike HGSS-a i jednu djevojku na skijalištu Platak. - Policijska uprava primorsko-goranska obavještava javnost da je danas, 2. veljače…

Policija i Uskok godinama koordiniraju aktivnosti

Ministar je, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao da nema niti može imati saznanja istražuje li se i dalje prepiska proizašla iz afere Vjetroelektrane, nakon što su u javnosti objavljene poruke premijerovih suradnika koje su razmjenjivali o pojedincima zapošljavanima u državnim poduzećima.

- Sve što se radi u toj operaciji koju provodi Uskok, radi se temeljem Uskoka i o tome nemam informacije - kazao je Božinović, dodajući da policija i Uskok koordiniraju sve te aktivnosti već nekoliko godina.

Ministar je upitan ima li u Ministarstvu unutarnjih poslova zapošljavanje „preko veze“ te je li i on osobno pomagao u takvim zapošljavanjima.

'- Sustav je tako postavljen da čelnici uvijek preporučuju ljude s kojima će surađivati. Što se tiče zapošljavanja, svake godine na Policijskoj akademiji prikazujemo novinarima generacije policijskih službenika koji polažu prisegu. Taj čin ujedno i znači da su oni zaposleni - odgovorio je.

Na upit je li ga netko tražio da ''nekoga pogura'' pri zapošljavanju Božinović je odgovorio kako ga je ''sinoć neki gospodin pitao nešto na tom tragu''.  

- Kad ste na javnoj funkciji, to se događa svima. No, zna se što je procedura i kako se to obavlja - nadodao je.

Objavljena je i nova snimka tučnjave koju možete pogledati OVDJE.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Nasilnik s Platka izbačen iz borilačkog kluba
Šef borilačkog kluba, vidno ogorčen nasiljem i krajnje nesportskim ponašanjem, izbacio je iz kluba nasilnika s Platka. Izrazio je i žaljenje što se ovaj ružan događaj povezuje s njime i sa sportom dio kojega je i sam. Među brutalnim akterima napada na skijalištu Platak bio je i član