BOŽINOVIĆ: “Nema popuštanja mjera, produžujemo ih do 31. siječnja”

Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za novinare i govori o novim podacima vezano uz koronavirus u Hrvatskoj.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1098 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5794. Među njima je 2251 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 194 pacijenta. Preminulo je 38 osoba. U samoizolaciji je trenutno 18 277 osoba.

Među preminulima i dalje domoniraju komorbiditeti. Prosjek godina umrlih je 74,6 a tri su osobe prmeinule u dobi od 58 godina i njihova smrt je bila povezana s malignim bolestima.

Podsjetimo, ministar Davor Božinović je na presici u srijedu rekao da unatoč padu broja novooboljelih popuštanje mjera neće biti.

Stožer, kako kažu, ne razmišlja o popuštanju jer se u Europi vide naznake ‘trećeg vala pandemije’ i zato što se velik broj zemalja priprema na novi lockdown.

– U europskom okruženju je nagli rast broja novozaraženih pa smo zaključili da nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su sada na snazi. Sve te mjere će se današnjim novim odlukama produžiti i ostati na snazi do 31.1. Radi se o odluci o nužnim epidemiološkim mjerama: ograničenje okupljanja, odluci o radu trgovina i o javnom prijevozu. Činjenica je da ulazimo u najhladnije razdoblje godine koje zbog boravka u zatvorenom može utjecati na brzinu širenja virusa pa moramo biti svjesni rizika.

Božinović je odgovorio na pitanje koje su brojke potrebne za popuštanje mjera?

– Radi se o cijelom nizu faktora. Mi imamo pozitivne trendove ali još visoke brojke. Još uvijek ne možemo podvući crtu iza posljedica povećanog okupljanja tijekom blagdana, ali i vezano za potrese. Morali smo uzeti u obzir i činjenicu da onaj dio koji smo dogovorili s HUP-om, HGK-om, sindikatima, o korištenju godišnjih odmora, taj dio završava ovaj vikend. Od ponedjeljka možemo očekivati veće kretanje ljudi. To će povećati mobilnost. Razgovarat ćemo o tome što sa nastavkom školske godine. Uzeli smo nekoliko čimbenika u razmatranje. Ukinuli smo i odluku o zabrani napuštanja županija.

Ono što epidemiologe brine je situacija u Europi. Zemlje koje imaju oštrije mjere od nas trenutno imaju rast koji je veoma brz. Ima zemalja koje su prije 10-ak dana imale 700 novozaraženih dnevno, sad imaju 7.000. Sve to smo uzeli u obzir tako da, to bi bila naša utemeljenja u promišljanju.

D.G.