Božićna čestitka pomorca s Pacifika: “Pišem u ime svih koji su daleko od svojih najmilijih i bez topline doma”

Pomorac koji se trenutno nalazi na dalekom Pacifiku, uputio je Božićnu čestitku u ime svih onih koji su daleko od svojih najmilijih i bez topline svoga doma, prenosi Dalmacija danas.

– Evo malo vedrine u ovoj teškoj godini neka vam dođe na božićno jutro, kada se okupljamo tamo gdje pripadamo, u toplini doma, barem oni koji imaju tu sreću.

Pišem u ime svih onih koji su daleko od svojih najmilijih i bez topline svoga doma. Pojasni t ću kako je to nekada bilo biti pomorac. Naslušali smo se raznih priča, ali te priče ostaju samo priče. Danas je pomorstvo postalo samo biznis i dobra zarada, nažalost. Nema tu više svima dobrog poznatog BBQ-a, nema više druženja i velikih prijateljstava. Sve se svelo na posal i kabinu, na to da “dohvatiš” onaj minimalac.

Nema više tog osjećaja da ćeš se danas na Božić spustit u salon i sist s prijateljima, kolegama i da ćete se ispričat, podružit, da će se možda i zapivat pisma ili dvi.

Nažalost, to će bit samo jedan obilniji ručak u kojem će kuvar dat 100% sebe da ti dočara toplinu doma i na tome im veliko HVALA. Sve to stavimo na stranu kad znamo šta se u svitu događa. Mi smo u izolaciji po 125 i do 180 dana, a neki i više pa te niko ne pita kako ti je, jer eto zarađuješ kruv za sebe i svoju porodicu. Danas je nažalost sve stalo, 90% poslova u svitu je stalo, raspala se i ona priča kod nas da je u Njemačkoj bolje nego kod Vas u našoj Hrvatskoj. Ugostitelji su na rubu bankrota, njima isto ovim putem šaljem punu podršku i nadam se da će svi se vratit na noge, od njih sam 5 godina živija i znam kako je to kad ne možeš i kad ti ne daju da radiš ono šta voliš i da zarađuješ za sebe i za svoje najmilije.

Pa evo nekad ti dođe da to sve izbaciš iz sebe kad svaki dan slušaš o zaraženima, o umrlima, o izolaciji, o zabrani odlaska sa broda doma, o PCR testovima bez kojih ne možeš ni do kabine, a kamoli u crnu Kinu koja broji 0 zaraženih i da ne možeš sa broda nego do krme i prove.

Mi smo tu di jesmo, sami smo ovo prihvatili, a samo možemo zahvalit Bogu šta i ovo nije stalo i nadamo se da neće. Samo još nešto, sitite se i da 80 posto kolega s kruzera čeka svoj ukrcaj i svoju kabinu, svoju priliku za zaradit koji teški dinar. Nije sve tako sivo, bit će bolje, možda nakon ovoga budemo cijenili više onaj dolar ili euro.

Pozdrav s dalekog Pacifika, s pozicije
N 51° 03′ 02″
W 148° 10′ 28″

Mirno Vam more kolege i ko slavi, sretan i blagoslovljen Božić i  uspješnija 2021 godina.

T.Č.