BOLJI DANI ZA HRVATSKI TURIZAM Raste broj posjeta, ali i zarada

Nakon što je Hrvatska stavljena na zelenu listu zemalja sigurnih za putovanja, narastao je broj stranih turista, ali i zarada. Ograničenja za putovanja u Hrvatsku ukinula je Austrija, a potom i Njemačka – dvije zemlje čiji državljani čine najbrojniju turističku populaciju u Hrvatskoj.

Za to je dobrim dijelom zaslužna i kampanja Stay safe in Croatia, koju je ministarstvo turizma i sporta napravilo u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, kazala je za RTL ministrica Nikolina Brnjac, istaknuvši da je dosad cijepljeno više od 60 posto svih djelatnika u turizmu.  Spomenula je da je Hrvatska izabrana u Izvršno vijeće Svjetske turističke organizacije, koje priprema rad Svjetske turističke organizacije, utječe na politike i razvoj događaja.

Foto: Hina / Youtube / Screenshot

Brnjac je nedavno boravila u Austriji, gdje je razgovarala s austrijskom kolegicom o tome kako olakšati turistička kretanja, napomenuvši kako je Austrija stavila Hrvatsku na zelenu listu 10 dana prije očekivanog datuma.

– Imamo neke informacije, prema Hrvatskoj udruzi turizma, nekakvi proračuni i izračuni su da smo sa tih 10 dana uprihodovali nekih 50 milijuna eura od turističkog sektora – istaknula je Brnjac, dodavši da ove godine očekuju i veći priljev njemačkih turista, budući da je Hrvatska zasad “najotvorenija” zemlja za turiste.

Foto: Google map/Maxime Tirant

– Svakako očekujemo još veći broj njemačkih turista. Hrvatska je i auto destinacija i svakako je to još jedan dodatni faktor sigurnosti gdje turist koji dođe može jednostavno sjesti u svoj automobil i vratiti se u svoju zemlju. Kad pogledate u Grčkoj je još uvijek policijski sat, nose se maske na otvorenom i svakako da to utječe na odabir same destinacije – rekla je ministrica turizma Brnjac.

Što se tiče ovogodišnjih prognoze, Brnjac se nada da će broj turističkih dolazaka biti veći nego lani.

K.B.