Bolje veze prema udaljenim otocima: Za godinu dana novi trajektni pristan na otoku Kapriju

KAPRIJE/ŠIBENIK – Lučka uprava Šibensko-kninske županije provodi projekt izgradnje novog trajektnog pristana na Kapriju vrijedan više od 24 milijuna kuna. Izgradnja luke će omogućiti korištenje trajekata dubljeg gaza, otpornijih na lošije vremenske uvjete i bolju povezanost otoka s kopnom.

Protekla dva mjeseca su intenzivirani pripremni radovi organizacije gradilišta za početak građevinskih radova na izgradnji novog trajektnog pristana u luci Kaprije.

Potpisan je ugovor s izvođačem Zajednicom ponuditelja AQUA MONT SERVICE d.o.o. Beograd i AQUA MONT SERVICE d.o.o. Split, izvršen je postupak uvođenja izvođača u posao i primopredaja gradilišta.

Početak zemljanih radova i dolazak teške mehanizacije na Kaprije se očekuje početkom iduće godine. Ukupna vrijednost građevinskih radova iznosi 22 milijuna kuna, a rok za završetak radova je godina dana. Novi trajektni pristan duljine 55 m i širine 6,0 m, s manipulativnim platoom površine 2.300 m2 gradi se u sklopu projekta „Izgradnja trajektnog pristana u luci Kaprije” kojega provodi Lučka uprava Šibensko-kninske županije.

Tlocrt pristana – Foto: ŽLU ŠK

Izvođači izabrani tek na petom javnom pozivu

Iako je na početnoj konferenciji projekta završetak radova na gradnji pristana najavljen za lipanj ove godine procedura javne nabave i odabira izvođača neočekivano se otegla. Naime, tek na petom javnom pozivu posao građenja je povjeren zajednici ponuditelja AQUA MONT SERVICE d.o.o. Beograd i AQUA MONT SERVICE d.o.o. za usluge, Split.

Trajektni pristan na Kapriju biti će sagrađen na lokaciji 700 m izvan središta mjesta kako bi se osigurale dubine po trasi gata od minimalno 5,0 m, što omogućuje korištenje trajekata dubljeg gaza, stabilnijih i otpornijih na vremenske nepogode, a što će značajno smanjiti broj otkazanih linija i za otok Žirje.

Prikaz luke u Kapriju – Foto: ŽLU ŠK

Izgradnjom trajektnog pristana izvan središta mjesta smanjiti će se prometno zagušenje i gužve u području luke i središta mjesta. Ujedno se smanjuje razina buke u središtu mjesta i zadržava mirna pješačka zona unutar koje se nalaze plaže, ugostiteljski objekti, kulturni i drugi sadržaji.

Projekt „Izgradnja trajektnog pristana u luci Kaprije” sufinancirala je Europska unija iz Kohezijskog fonda, a provodi Lučka uprava Šibensko-kninske županije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 24.072.345,21 HRK. Ukupno trajanje projekta je 42 mjeseca.

D.G.