Bogatstvo pomorske baštine u novom interpretacijskom centru na Braču

Uvijek je lijepo vidjeti kako se diljem Dalmacije provode pozitivni projekti kojima je cilj upravo valorizacija i popularizacija povijesti i kulturne baštine. Jedan od takvih je Interpretacijski centar maritimne povijesti Milne koji na jednom mjestu predstavlja i sažima bogatu pomorsku, brodograditeljsku i ribarsku baštinu ovog područja.

Milnarska maritimna povijest zapravo počinje sa razvojem brodogradilišta u uvali koja je oduvijek bila pogodna za sklanjanje brodova od svakakvih nedaća na moru. Uvidom u matice prvih krštenih jasno je da su doseljene obitelji Babarović, Bonačić, Preuzović, Mazzola, Tomašević i drugi bili pokretači razvoja naselja koji su kroz naredne periode dali vlasnike brodova, zapovjednike i kapetane, prenosi Pomorac.hr.

Upravo drveni brodovi poput Buon Padre i Margherita bili su ponos milnarske brodarske obitelji Bonačić Mandinić koja je njihov prikaz odlučila ugraditi u svoj velebni mauzolej. Inače, u postavu maritimnog centra, ovi brodovi, pojavljuju se na zavjetnim slikama, a Buon Padre našao se i na naslovnici knjige „Venezia ritrovata (1895 – 1939)“ Alvesea Zorzija. Jasno je vidljivo na krmi ime jedrenjaka i njegova matična luka. Nekim sretnim slučajem snimljena je prije 1900. godine kao maritimna veduta na reprezentativnom mjestu Venecijanske lagune, pored carinarnice i crkve Santa Maria della Salute s pogledom na toranj Trga sv. Marka s pogledom na kupole bazilike.

Foto: Interpretacijski centar maritimne povijesti Milne
Foto: Interpretacijski centar maritimne povijesti Milne

Sve ovo daje nam uvid u nekadašnju važnost, utjecaj i domet milnarskog pomorstva. Za uvid u ostale aspekte bogate pomorske i ribarske povijesti potrebno je zaviriti u ostatak postava interpretacijskog centra.

Projekt je odobren na natječaju LAGUR-a Brač, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

I.B.