Bliži se godišnjica teške nesreće na istarskim prugama

Uskoro, 15. siječnja 2024., u ponedjeljak, prva je godišnjica teške nesreće na istarskim prugama. Inicijativa roditelja i mladih za istarske pruge odabrala ga je kako bi otvorila novu internetsku stranicu www.ZaIstarskePruge.com na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Te večeri, kočnice su otkazale na putničkom vlaku u Galižani i on je nekontrolirano krenuo nizbrdo prema Puli, devet kilometara dalje. Zahvaljujući vještini vlakovođe i uz veliku dozu puke sreće, nije bilo ljudskih žrtava.

Kao odgovor na nesreću, u Istru je stigla rabljena, ali modernija garnitura vlaka, znatno mlađa od onih koje su do tada vozile našim prugama. Osim toga nije napravljena ni najavljena niti jedna druga investicija u sigurnost i kvalitetu željezničkog prometa u Istri.

- Te stare garniture, koje i dalje voze, duže su na istarskim prugama negoli što su bile u Švedskoj, gdje su rashodovane prije više od 30 godina. Krenuli smo s Inicijativom da poboljšamo vozni red vlakova i pokazali da je ljudima u Istri stalo do željeznice. Pozivamo građane Istre da posjete novu stranicu i ispune kratku anketu o tome kako oni žele da se željeznički promet u Istri razvije u budućnosti -poručuju iz Inicijative roditelja i mladih za istarske pruge, prenosi HRT.

Unaprjeđenje kvalitete i sigurnost željezničkog prometa u Istri je dug, skup i zahtjevan proces – no važno je krenuti. Zadnji remont istarskih tračnica bio je već davne 1984. godine, i krajnje je vrijeme da vladajući pokažu interes i osiguraju sredstva da Istarske željeznice konačno uđu u 21. stoljeće.

Stranica će biti aktivna od ponedjeljka 15. siječnja.

A.B.