Bliži se Dan žena, a u Splitu se sprema ozbiljan noćni marš!

Udruga Domine poziva žene da se u što većem broju pridruže na maršu pod sloganom "Ni sama! Ni kriva! Ni druga!", 8. ožujka od 18 sati.

- Slavimo žene, žensku solidarnost i podršku. Podsjećamo da su žene svakodnevno izložene strukturnom nasilju. Na ulici, na radnom mjestu, u svom domu, kroz sustav koji bi im trebao omogućiti efikasnu pomoć i podršku, ali ih zlostavlja dugotrajnim postupcima i zanemarivanjem činjenice da su žene i djeca izravne žrtve rodno uvjetovanog nasilja. Dosta je nasilja! Žene nisu one druge. Rodna ravnopravnost je preduvjet razvoja demokratskog društva, a nje nema bez poštivanja zaštite ženskih prava. Danas je gotovo više nego ikada svijet u globalnoj krizi, opterećen besmislenim ratovima, ekonomskom recesijom i klimatskim promjenama koje ugrožavaju život na zemlji. Sve te krize najviše pogađaju žene i djecu. Noćnim maršom dižemo glas za mir, za jednakost, ravnopravnost i slobodu, a protiv društvene nepravde i brutalnih kršenja ženskih ljudskih prava - stoji u Facebook objavi udruge Domine.

Ove godine navršava se dvadeset godina od kada su članice udruge Domine prvi put na Rivi i u Marmontovoj ulici obilježile Dan žena dijeljenjem letaka koji su pozivali na slavljenje 8. ožujka kao Međunarodnog dana žena. Dvadeset godina ulične „borbe“ Domina i ženskog aktivizma prisutni će se tako prisjetiti na samom početku marša u 18:00 sati na Trgu Gaje Bulata ispred HNK Split.

Tradicionalno, marš kreće nakon uvodnog programa kroz Marmontovu, preko Rive, Podruma i Peristila, kroz Krešimirovu ulicu do Pjace, gdje će završiti prigodnim obraćanjem donositeljima političkih odluka i isticanjem zahtjeva za poštivanje i zaštitu prava žena.

J.T.