BLAGDAN SV. ROKA NA MURTERU – Jedinstvena tradicija slavlja zaštitnika

MURTER – Murterski običaji procesije sv.Roka, jedinstvenog na ovom području datiraju iz 19.st. i prerasli su u baštinu katoličke tradicije koja se u današnjici pretvorila u turističku atrakciju.

Iako se u Murteru dan Velike Gospe svetkuje se s najvećom vjernošću i pobožnošću, štovanje sv.Roka, od 19.st ukorijenjeno je kao običaj koji složno svetkuje cijelo mjesto. Procesiji se, u tom običaju tradicijske katoličke baštine priključi i veliki broj turista.

Sveca, koji je i sam dva puta, u svom kratkom životnu vijeku od trideset godina, prebolio kugu, murterini slave kao zaštitinka . Procesijom povratka kipa iz župne crkve u crkvu sv. Roka obnavlja se sjećanje na nestanak kuge u Murteru.

Na Dan sv. Roka procesija predvođena župnikom i barjacima svih murterskih bratovština, s kipom sv. Roka spušta se na Zadvorje i prema župnom dvoru. U župnoj crkvi poslije obreda kip ostaje osam dana. Svaku večer tih osam dana je krunica, a nakon toga na blagdan sv. Bartola u procesiji su kip vraća u zavjetnu crkvicu.

Ispred kipa djevojčice u nošnjama posipaju cvjetne latice, a kip sv. Roka nose četiri mladića. Isti mladići nose kip na Bartulovo natrag iz župne crkve na Vršinu. Prozori cijelog mjesta ukrašeni su šudarima, cvijećem i drugim predmetima koji su se mogli upotrijebiti kao nakit. U procesiji su pjevači crkvenog zbora koji pjevaju razne prikladne pjesme i psalme, dok se mole ružarij ili zlatna krunica.

Šime Ježina