BIOOTPAD: U hotelskim kuhinjama najviše se bacaju ostaci tjestenine, kruha i proizvodi od žitarica

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kontinuirano provodi razne projekte iz područja gospodarenja otpadom, a jedan od njih je i pilot projekt “Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste”. Fond je lani pokrenuo projekt u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvom turizma i sporta.

Glavni cilj je bio provođenje raznih metoda u hotelskim kuhinjama zahvaljujući kojima bi se smanjio biootpad, odnosno otpad od hrane. Pokrenut je u dva hotela u Hrvatskoj – u Puli i Osijeku, a naknadno se projektu priključio i hotel Terme Sveti Martin na Muri.

Rezultati provedenih metoda u hotelima ukazali su na značajne uštede što je ujedno bio i cilj.

– Na kraju jednogodišnjeg pilot projekta možemo reći da smo zadovoljni postignutim rezultatima. Prva dva mjerenja u hotelima u Puli i Osijeku su pokazala da smo u Osijeku uspjeli smanjiti količine otpada za oko 11 posto, no u Puli nam to baš nije pošlo za rukom. Smatramo da su najveći razlog tome bitno različita struktura gostiju i koncept turizma koji razvija hotel u unutrašnjosti u odnosu na onaj na moru – otkrila je koordinatorica pilot projekta Vesna Cetin Krnjević.

– Osim što se obraćamo menadžmentu i osoblju hotela, vrlo je bitno da se ključne poruke komuniciraju i prema gostima hotela, jer njihovo ponašanje na koncu je ključno, jer oni su ti koji konzumiraju hranu koja im se pripremi i koja im se u pravilu servira po principu švedskog stola. U takvim prilikama često se zna dogoditi da su oči gosta gladnije od njegova želudca pa je izuzetno važno da kod njih osvijestimo problem koji nastaje s odbačenim viškovima hrane, da dopremo s porukom da na svoj tanjur uzmu samo onoliko hrane koliko mogu pojesti – kazala je Cetin Krnjević na završnoj konferenciji.

Kategorije hrane koje su detektirali kao najzastupljenije u otpadu, dodala je, ne razlikuju se bitno od europskih studija. Radi se pretežito o tjestenini, kruhu i proizvodima od žitarica.

– U našim smo hotelima detektirali i velike količine otpada od voća i orašastih plodova, što u tim studijama nije slučaj, te ćemo pokušati određenim mjerama utjecati da se količine tako proizvedenog otpada ipak smanje. U hotelu Osijek smo otkrili da se stvaraju ogromne količine otpada od kruha, a veseli nas da je to potaknulo menadžment da promjene normativ kruha, što je pak rezultiralo smanjivanjem otpada od kruha za čak 50 posto! Dakle, djelujemo s jedne strane na hotelsko osoblje i menadžment, ali i na ponašanje gostiju, te vjerujem da će ih promo materijali koji su nastali tijekom ove kampanje motivirati da razmišljaju o bacanju hrane – kazala je Cetin Krnjević.

Problem bacanja hrane i stvaranje biootpada muči razvijeni dio svijeta, stvarajući nepravdu, ali i ekološki problem. Prema izvješću koje su objavili Ujedinjeni narodi, u svijetu se godišnje baci blizu milijardu tona hrane, odnosno gotovo 20 posto dostupnih namirnica. Otpad od hrane veliki je izazov današnjice te problem s kojim se i Hrvatska mora ozbiljno uloviti u koštac.

Hotelski sektor kao jedan od najvažnijih sudionika turizma ima značajan utjecaj na okoliš pa je prelazak na zeleni način poslovanja neizbježan. Tu je i obveza Hrvatske da do 2022. godine odvojeno sakuplja 40 posto mase proizvedenog biootpada. To uključuje i otpad od hrane jer će se tako smanjiti odlaganje biootpada na odlagalištima što je jedan od glavnih ciljeva ovog projekta. U tom cilju Fond je sredinom lipnja objavio i Javni poziv za sufinanciranje nabave uređaja za sprječavanje nastanka biootpada u hotelima. Vrijednost poziva je 1,5 milijuna kuna, a hoteli za nabavu novih dehidratora ili digestora mogu po jednom zahtjevu dobiti do 40 posto opravdanih troškova, odnosno maksimalnih 150 tisuća kuna.

Z.G.