BIOLOZI ZABRINUTI Kit Wally iz dalekog Pacifika zalutao u Sredozemno more

Mladi sivi kit izgubljen je u Sredozemlju, tisućama milja udaljen od svog prirodnog staništa u Tihom oceanu i očajnički traži put kući. Biolozi su zabrinuti da možda neće preživjeti.

Sivi kitovi obično migriraju duž zapadne obale SAD-a, a biolozi smatraju da se s globalnim zagrijavanjem koje je otvorilo i sjeverne pomorske rute, kit izgubio i preko Arktika zaplivao u Atlantski ocean, javlja Reuters.

Kit kojeg su ljudi nazvali Wally, star je oko dvije godine i dug osam metara, ali brzi gubitak težine izaziva zabrinutost jer on jednostavno može pronaći beskičmenjake koji su mu uobičajeni izvor hrane u dubinama Tihog oceana.

– Jako smo zabrinuti za njegovu budućnost, jer mu se masnoća, koja je njegovo gorivo za putovanja, jako smanjila. Iscrpljen je i ima samo kožu preko kostiju. Nismo ga vidjeli kako jede otkako smo ga počeli pratiti – rekao je šef državne agencije za biološku raznolikost na jugu Francuske, Eric Hansen.

– Wally je ušao u Sredozemno more kroz Gibraltarski tjesnac i slijedio marokansku obalu prije nego što je presjekvši Mediteran preko talijanskih obala, stigao u Francusku – rekao je Hansen.

Krećući se oko 80 do 90 kilometara dnevno, kit pomno prati francuske južne obale i sada se približava obali Španjolske.

– Pokušava ući u luke, kao da želi pronaći izlaz. Njegova strategija trebala bi uspjeti i nadamo se da se može vratiti natrag na Gibraltar za otprilike tjedan dana – rekao je Hansen.

Prije nekoliko dana Wally se uhvatio u ribarskoj mreži uz obalu Camarguea, ali uspio se osloboditi. No, naići će na nove prepreke, osobito na gust promet u Gibraltarskom tjesnacu.

Tek su drugi put biolozi primijetili sivog kita na Mediteranu. Posljednji put je to bilo 2010. godine.

– Ovakve situacije ćemo vjerojatno viđati češće zbog klimatskih promjena, koje nisu samo otvorile sjevernu rutu, već i mijenjaju oceanske struje zbog otapanja ledenih kapa – rekao je Hansen.

D.G.