BIOFLOC TEHNOLOGIJA Moguća prevencija bolesti škampa

Biofloc je definiran kao skup makroagregata( dijatomeja, makroalgi, fekalnih peleta, egzoskeleta, ostataka mrtvih organizama, bakterija i beskralježnjaka) suspendiranih u vodenom stupcu. Trenutno studije nekoliko glavnih sveučilišta i privatnih tvrtki koriste biofloc kao jednostanični izvor bjelančevina za akvatičnu hranu. Sadržaj sirovih bjelančevina u bioflocu kreće se od 35 do 50%, a njegovi sirovi lipidi predstavljaju 0,6 do 12% volumena.

Kako je rekao Nyan Taw u svom članku za Global Aquaculture Advocate: “Biofloc sustavi nude stabilnu i održivu proizvodnju, jer podržavaju samostalnu nitrifikaciju u sustavima s kulturama riba ili škampa s nultom izmjenom vode. U sustavima biofloca prvo se razvijaju alge, nakon čega slijedi prijelaz sa stvaranjem pjene, a zatim smeđi biofloc. To može potrajati nekoliko tjedana, ovisno o biomasi kulture u vodi sustava. Prijelaz je brz s tilapijom, ali traje duže sa škampima. “

Biofloc tehnologija za komercijalni uzgoj škampa u velikim sustavima je jednostavna, ali na neki način složena. Da bi se postigli najbolji rezultati, trebaju se držati samo specifične postlarve bez patogena. Koristeći Imhoff-ove čunjeve za procjenu, treba održavati količinu biofloca ispod 10 ml / L za puni biofloc i 5 ml / L za sustave s polu-bioflocom. Prihvatljiva je zelena ili smeđa voda, ali crna je pokazatelj abnormalnih stanja.

Aeratori pomažu u suspendiranju biofloca u vodi – glavni uvjet za maksimiziranje potencijala mikrobioloških procesa u sustavima s kulturama škampa. Naročito u biofloc sustavima, aeratore treba neprestano nadzirati radi neispravnosti te ih bez odlaganja popraviti ili zamijeniti, jer aeratori moraju raditi najmanje 22 sata dnevno.

S novim virusnim problemima i rastućim troškovima energije, biosigurnost s tehnologijom biofloc čini se odgovorom za održivu proizvodnju. Velike farme škampa koje su koristile ovu tehnologiju nisu imale izbijanja sindroma bijele pjege. Farma škampi Arca Biru suočila se s ozbiljnim utjecajima virusa sindroma bijele pjege (WSSV) prije redizajna. Nakon što su počeli koristiti biofloc, u sustavima nisu zabilježeni slučajevi sindroma bijele pjege ili sindroma rane smrtnosti.

Tea Rukavina, studentica druge godine diplomskog studija Marikultura Sveučilišta u Dubrovniku

Iz serijala članaka napisanih u suradnji sa studentima i profesorima studija Marikulture Sveučilišta u Dubrovniku

PROČITAJTE JOŠ:

Integrirani multitrofički sustavi: Čišća i održiva budućnost akvakulture