Bilaver: "Do 2026. godine stiže 37 novih plovila za Lučke kapetanije!"

U današnjoj akciji sigurna plovidba sudjelovao je i Josip Bilaver - državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za more i EU fondove. Obećao je uskoro obnovu flote Lučke kapetanije!

- Primjetili smo da je danas bilo poprilično glisiranja, unatoč tome što su danas u ovoj akciji "Sigurna plovidba" čak dva broda Lučke kapetanije s novinarima bili jedan blizu drugoga - kazao je Josip Bilaver.

Josip Bilaver - Foto: Morski HR

- Mnoge naše akcije nisu najavljene u javnosti, a ono što njima želimo postići jest da svi oni koji idu na more trebaju znati da je na terenu i na moru prisutna Lučka kapetanija. Mi bismo htjeli da ona bude i više prisutna.

Najveći problem su neiskustvo i obijesna vožnja

- Do 2026. godine mi očekujemo da stiže čak 37 novih plovila za Lučke kapetanije. Već su neke krenule s isporukom ove godine, a mi očekujemo to intenziviranje sljedećih godina. Osim represije i izdavanje kazni, mi želimo emancipirati tu temu u javnosti, da ljudi shvate koliko je važno, ali koliko je zapravo i opasna plovidba na moru i koliko se treba pridržavati svih pomorskih pravila. Sve bi ovo skupa trebalo doprinijeti da nesreće na moru budu što rjeđe. Nas veseli da je u odnosu na prošlu godinu na prošlu godinu broj intervencija smanjen za 20 posto i nadamo se da će tako biti do kraja sezone.

Ulogu u tome igraju i rigorozne kazne?

- Tako je. Za  nedozvoljeno glisiranje kazna je 400 eura, što nije malo, ali mi želimo poslati poruku da nema iznimki, da nema mjesta divljanju i obijesnoj vožnji. Najčešće zbog nedostatka iskustva ili obijesne vožnje imamo probleme s glisiranjem uz obalu, blizu kupača, pa vidjeli smo nažalost i nesreće koje su se proteklih dana događale na našoj obali.  

Jurica Gašpar