BILA IDRA OD PAIZA DO SPLITA: Uz tradicionalnu Višku regatu ove se godine jedri i do Hvara

Popularna Viška regata ove je godine, silom prilika i zbog problema sa pandemijom Covid-19, skratila jedriličarsku rutu, pa će se, umjesto do Visa, iz Splita jedriti do Starog Grada na Hvaru, a regata je dobila i prigodno novo ime – Paiška regata, obavijestili su organizatori regate iz Jedriličarskog kluba Labud Split.

14. svibnja u 10 sati startnu liniju ispred Sustipana na ulazu u splitsku luku ispunit će jedriličarske posade Paiške regate. Regata će se jedriti na ruti Split – Stari Grad (Hvar), a drugi plov je predviđen za nedjelju 16.svibnja, sa startom u zaljevu ispred Starog Grada na ruti prema cilju u Splitu. Subota je rezervirana za regatu u zaljevu na kojoj će svoje snage odmjeriti najuigranije posade.

Protekla, COVID pandemijom obilježena godina, 76 godina staroj Viškoj regati promijenila je kurs, i kao Pa(V)iška regata, usmjerila je jedriličare prema Starom Gradu, koji lokalno stanovništvo u dijalektu naziva Paiz.

Gostoljubivost domaćina gradonačelnika Antonia Škarpe i mještana Starog Grada, nadopunjena užitkom sudjelovanja u  posebnoj regati koja se u subotu održala u Starogradskom zaljevu, oduševila je sudionike, te su po završetku regate uslijedili mailovi, pozivi i poruke jedriličara sa izražavanjem želje da se regata opet održi na novoj lokaciji. Uprava JK Labud odlučuje kako će se Viška regata nastaviti jedriti u listopadskom terminu standardnom rutom prema Visu, ali i kako će na početku sezone u svibnju mjesecu trajno organizirati Paišku regatu.

Direktor Paiške regate  Damir Skelin bio je direktor marketinga najveće hrvatske regate Mrduje u periodu od 2001. do 2012. kada je Mrduja znala dosezati i preko 320 prijavljenih jedrilica, dok posljednjih 10 godina vodi promociju Viške regate.

Foto: JK Labud

O Organizacijskom odboru Paiške regate izjavio je slijedeće: – U ovim izazovnim pandemijskim vremenima, kako bi se ovakva regata unatoč iskazanoj želji jedriličara razvila u zanimljiv sportski, društveni i turistički događaj, potreban je i izniman tim koji čine najiskusniji ‘Labudaši’, od sudaca do operative na moru i strateške organizacije.

Ovog zahtjevnog zadatka prihvatili su se hrvatski olimpijac i košarkaški reprezentativac Željko Jerkov koji je vodi komunikaciju prema institucijama partnerima regate, Leo Lemešić, proslavljeni jedriličar poznat po putovanju oko svijeta koji se prihvatio organizacije subotnje regate u zaljevu, Alen Kustić, eminentni hrvatski jedriličarski sudac, višestruki prvak Hrvatske u klasi Laser-radial Dominik Perković koji  je na čelu organizacije regate na moru, priznati hrvatski konzultant i organizacijski trener Hrvoje Kenfelj i kapetan Toni Mlikota, višegodišnji direktor čuvene Viške regate.

Pokroviteljstvo nad regatom preuzeo je Raiffeisen leasing. Domaćini, gradonačelnik Starog Grada Antonio Škarpa i direktor T.Z. Stari Grad Jakša Damjanić, svjesni činjenice kako je Stari Grad iznimno privlačan jedriličarima, a zbog visoke popunjenosti priveza tijekom glavne sezone, objeručke su prihvatili ideju o Paiškoj regati i maksimalno se angažirali kako bi jedriličarima  pružili priliku da i u predsezoni uživaju u svemu što otok nudi, a na radost vlasnika turističkih i ugostiteljskih objekata u Starom Gradu, te mještana. Za kraj važno je istaći i susretljivost te pomoć Županijske lučke Uprave i Lučke kapetanije Split, koji uvijek rado daju potporu j.k. Labud u organizaciji regata.

Organizatori posebno naglašavaju da će ovogodišnje izdanje Paiške regate biti potpuno usklađeno s epidemiološkim mjerama, izostat će okupljanja u Splitu i u Starom Gradu, pa tako otpadaju standardni sastanak kormilara, dodjela pokala i prateća fešta, te zabavni program za jedriličare u Starom Gradu.

Prijave se vrše isključivo online na webu Jedriličarskog kluba Labud zaključno sa srijedom 12.svibnja do 12 sati. Osnovne informacije o regati i online prijavama nalaze se OVDJE.

M.B.