BIJECA 2021. – Muzej pod morem u Medulinu

MEDULIN – U subotu, 09. listopada 2021. u uvali Bijeca u Medulinu uspješno je odrađena manifestacija Muzej pod morem – Bijeca 2021. Ovaj projekt je zamišljen kao razgledavanje potopljenih arheoloških ostataka u podmorju, a prvi je put realiziran 2016. godine.

Podmorska arheološka staza u Bijeci omogućava posjetiteljima da uz stručno vodstvo dožive rimsku povijest pod morem. Manifestacija se u pravilu organizira tijekom provedbe podmorskog arheološkog istraživanja kada je u otvorenim iskopima moguće vidjeti i steći uvid u potopljene arheološke objekte. Naime, po završetku arheološke kampanje, radi zaštite, istražene se lokacije ponovno pokrivaju pijeskom.

Foto: Marinko Babić

Ovogodišnja podmorska kampanja, pa tako i Muzej pod morem – Bijeca 2021, prvotno su bili predviđeni tijekom proljeća ove godine, ali je zbog epidemioloških razloga sve prebačeno na jesen. Nažalost, u jeku nepovoljnih vremenskih prilika i jake bure koja je puhala danima, Muzej pod morem je bio organiziran samo za razgledavanje ronjenjem. Dok su posjetitelji na kopnu, od dr. sc. Ide Koncani Uhač , voditeljice istraživanja dobili informacije o lokalitetu, za to su vrijeme, u moru, stručni članovi arheološke ekipe, Andrea Sardoz, Sandra Kamerla Buljić i Jerko Macura obavljali topografsko snimanje i fotografiranje.

Njih je na kopnu pratila dr.sc. Sara Popović koja je posjetiteljima pokazala dosadašnje stanje dokumentiranosti lokaliteta. Nakon stručne prezentacije lokaliteta na kopnu, oni “najhrabriji” (zbog bure) su zaronili u podmorje te razgledali lokacije I ujedno vidjeli rad arheološke ekipe pod morem. Vodič u moru je bio instruktor ronjenja Lucio Lorencin, koji je 2014. prvi i ukazao na nalaze u podmorju uvale Bijeca. Razgledavanje je fotoaparatom popratio i zabilježio Marinko Babić, ronilac i podmorski fotograf.

Foto: Marinko Babić

Istraživanja u Bijeci provodi Arheološki muzej Istre na čelu s dr.sc. Idom Koncani Uhač i suradnicima. Ovogodišnju manifestaciju “Muzej pod morem – Bijeca 2021” organizirala je ronilačka udruga EKO MORE iz Medulina, a manifestacija je ujedno bila posvećena danima obilježavanja Europske kulturne baštine koji se tokom rujna i listopada organiziraju diljem Europe. Manifestacija je potpomognuta sredstvima Turističke Zajednice Općine Medulin.

Ida Koncani Uhač, Lucio Lorencin