Big game na srednjem Jadranu i besplatne porcije tune u Kaštel Gomilici

KAŠTEL GOMILICA - Novi ribolovni izazov je pred hrvatskim ali i brojnim stranim posadama, koji će sudjelovati na trećem turniru u big game ribolovu u organizaciji Pomorsko sportskog društva Giričić iz Kaštel Gomilice.

- Radi se o međunarodnom kvalifikacijskom nadmetanju u ribolovu na velike trofeje, tune, iglune, iglane, luce, kao i lampuge, kojeg smo ove godine posvetili našem preranom preminulom prijatelju, ribolovcu i osvajaču svjetske bronce 2022. godine u Kostarici, našem neprežaljenom Borisu Gruici. Sam “Memorijalni turnir Boris Gruica big game Giričić”, starta u utorak 8. kolovoza, ima po rasporedu tri ribolovna dana, a u petak 11. kolovoza, slijedi svečano proglašenje pobjednika koji će osim nagrada, epiteta najbolje posade, dobiti i vizu za odlazak na svjetsko prvenstvo biggamaša dogodine, 2024. u Kostarici -  u jednom dahu nam je važne detalje ispričao Nikša Jureškin, predsjednik kaštelanskog kolektiva s okusom soli, iznoseći i ono najvažnije:

- Prijave već 30 posada imamo, iz Sjedinjenih američkih država, zatim Monaca, Slovenije, Slovačke, Crne Gore i naravno Hrvatske. Ritam lova je srijeda, četvrtak od 9 do 17 sati, osim zadnjeg dana petak kada su udice u moru sat manje, lovi se samo do 16 sati. Ribolovna zona je vanka Primoštena, područje oko Blitvenice, Žirja... I kakva su nam saznanja sa pučine, stoka tune ima u izobilju. Vaganja ulova bit će u upriličeno u Marini Kremik u srijedu i četvrtak nakon ribolovnog dan, dok je završno vaganje u petak u 19 sati u Marini Kaštela.

Naime, Marina Kaštela, preciznije restoran Spinaker, bit će centralno mjesto događanja, pa je u utorak u 20 sati tu zakazano i održavanje sastanka kapetana timova, slijedi i svečano otvorenje turnira, na kojem je dopuštena kvota za izlov tune 1100 kilograma.

Naime, lovi se po sistemu “ulovi i pusti”, dok se na palubu broda može vaditi tek po jedna tuna dnevno po ekipi i to teža od 40 kilograma. A onaj tko bude imao najtežu tunu, zaslužit će i vrijedne nagrade za najveći ulov.

Proglašenje pobjednika je planirano u subotu s početkom u 21 sat, nakon čega slijedi zabava otvorena za sve uz nastup Tria gušt.

Uz još jedan kuriozitet – domaćini ovog big game nadmetanja PSD Giričić iz Kaštel Gomilice -  pobrinut će se i za slasne delicije za sve!

Besplatne porcije tune...

I.B.