Biciklom uskoro kroz Istru uzduž i poprijeko

PULA - Nakon što su lani prvom biciklističkom transverzalom spojeni Pula i Umag, na istarskom poluotoku krenule su pripreme za novu, ''istočnu'' rutu T07 Lim-Pazin-Labin-Rabac.

S ciljem dodatnog brendiranja Istre kao sjajne destinacije za cikloturizam i outdoor turizam, sredinom tjedna potpisana je suradnja između Istarske razvojne turističke agencije (IRTA), Županije i regionalne turističke zajednice, kao i TZ-a središnje Istre, općina Kanfanar, Kršan i Svete Nedelje te grada Labina.

-Projektima poput ovog jačamo Istru kao brend – regiju koja nudi mnogobrojne, personalizirane doživljaje, te je poželjna kao destinacija i van glavne turističke sezone. Transverzala na potezu od Lima do Rapca pružit će komparativnu prednost za naše daljnje iskorake u razvoju cikloturizma - izjavio je istarski župan Boris Miletić.

Spomenuta ruta je druga takvog tipa na našem najvećem poluotoku. Cilj je povezivanje Istre uzduž i poprijeko nakon što je lani napravljena zapadna transverzala od Pule do Umaga, podsjetila je direktorica IRTA-e Slavica Tobok Kandić, agencije odgovorne za realizaciju projekta.

IRTA se obvezala osmisliti i kreirati aktivnosti ''istočne'' transverzale T07, ukupne vrijednosti 158.000 kuna, a u sufinanciranju sudjeluju i Istarska županija s 30 tisuća kuna i TZ Istarske županije s 40 tisuća kuna, kao i ostale turističke zajednice, potpisnice sporazuma. Isti je na rok od 8 mjeseci te vrijedi od 1. srpnja 2022. do 28. veljače 2023.

U planu su izrada radne verzije trase T07 za biciklističke i pješačko-trkačke korisnike i njenog prikaza putem GPS-a i web-prikaza, osmišljavanje i trasiranje usuglašene konačne verzije, izrada popratne dokumentacije (karte, fotodokumentacija s opisima) za uređenje, označavanje i unapređenje trase te realizacija popratnih informiranja i komuniciranja s partnerima.

O kakvom je potencijalu riječ, dovoljno govori da rekreativni ili profesionalni biciklisti na putovanjima u EU godišnje ostvare oko dvadeset milijuna noćenja, odnosno cikloturizmu osiguraju oko 44 milijarde eura prihoda.

V.K.