Bibinje – mjesto tradicije

BIBINJE – Malo koje mjesto se može pohvaliti očuvanjem svoje tradicije kao Bibinje. Mjesto prekrasnih plaža, kao i najveće nautičke marine na Jadranu, najpoznatije je po gostoprimstvu mještana i vrlo posjećenim pučkim feštama.

Smotra klapa Raspivano Bibinje definitivno se treba svrstati u krug rijetkih dalmatinskih srčanih, toplih i ljudskih manifestacija i kao malo koja danas u Dalmaciji još uvijek odražava vrijednosti tradicije gostoprimstva domaćina. U Bibinju sredinom kolovoza možete sudjelovati u pravoj mediteranskoj fešti Sv. Roka, zaštitnika mjesta, poznatoj i po veličanstvenom vatrometu, ali i rijeci ljudi koji pohode mjesto i iz susjednog Zadra.

Sedam šljunčanih plaža koje se navečer pretvaraju u prekrasne šetnice, pozivaju na obiteljski odmor, a nautičari prepoznaju Bibinje kao izuzetno opremljenu najveću marinu na Jadranu – Dalmaciju.

Ipak, pompa koju je odradila jedna (pokojna) tuna u tom mjestu, dala je naznačiti da se ne slažu svi oko toga što je to zapravo tradicija – državne službe i inspekcije pogotovo. Jedno je sigurno, dolutalu tunu u plićak uvale Jaz ne pamte ni najstariji mještani.

Ipak, ono što je tradicionalno i drži mještane jest zajedništvo. U nekoliko komentara na društvenim mrežama, izdvojila se ideja da će kazne za prekršaj, ukoliko ih bude, platiti zajedno. Složili se s dijelom mještana koji su tunu ulovili ili ne, tuna je probavljena, a život ide dalje!

Stoga je redakcijski odabir fotografije za ovaj tjedan zapravo vrlo lak. Bibinje i uvala Jaz!

D.G.

BORIS KAČAN PHOTOGRAPHY